Депутати-хулигани от ГЕРБ боядисват транспарант на „Промяната”, но няма да ги съдят

0

Набеденият в педофилия Даниел Александров и колегата му Николай Алгафари се разминават с дело след странно тълкуване на закона

Депутатите от ГЕРБ Даниел Александров и Николай Алгафари нагледно демонстрират правотата на популярния в миналото чалга рефрен „За милиони няма закони, за кокошка няма прошка”. В това са убедени юристи, прегледали материалите по водено срещу двамата разследване, че са намазали с блажна боя транспарант на „Продължаваме промяната” в центъра на Смолян, писа „Уикенд“.

Макар вината им безспорно да е доказана, наблюдаващият прокурор приема, че става дума за маловажно престъпление, щом и след боята написаното върху плаката на ПП може да се чете. Все пак, за разлика от Алгафари, Александров явно не се радва на пълен съпорт от Темида. Да припомним, че срещу него вече има повдигнато обвинение за блудство с непълнолетно момиче. Явно дребните прегрешения не се броят, макар странното решаване на случая в Смолян да е достойно за отличие в графата правен абсурд.


Даниел Александров, Николай Алгафари и колегата им от младежката организация на ГЕРБ Румен Александров извършват вандалската си постъпка на 20 март тази година, в разгара на кампанията за парламентарните избори. Тримата юнаци са кандидати за депутати от София, но неведомите пътища на партийната агитация ги отвеждат в Смолян. Докато участват в различни събития, герберите забелязват, че техните конкуренти от коалицията ПП-ДБ са окачили свои транспарант с размери 13 на 7 метра върху фасадата на пощата в центъра на града. Гледката явно не им понася и те решават да го нацапат. Речено-сторено.


Групата се мята в джипа си и след кратко лутане по улиците на градчето, откриват бояджийски магазин. От там, според показанията на продавача, Даниел Александров, Николай Алгафари и Румен Александров купуват няколко кутии с червена боя, валяци, стълба, ръкавици и предпазни гащеризони. Готови да мъстят на политическите врагове, тримата кандидат-депутати около 21 часа се връщат в центъра и паркират на уличка в близост до пощата.


Докато се суетят около колата, от прозореца на дома си ги забелязва полицаи. Ченгето вижда как двама от непознатите мъже си слагат ръкавици, вадят от багажника на колата чувал и го понасят по улицата в посока сградата на пощата. След няколко минути се връщат на бегом, а автомобила отпрашва с мръсна газ. Заради необичайното им поведение, полицаят решава да провери какво се е случило. Докато излиза от дома си, подава сигнал и на колегите си. На улицата полицаят забелязва захвърлени ръкавици с капки червена боя върху тях, парчета найлон, бояджийски валяк, метална стълба, празен кашон, празни кутии от боя…


Стигайки до пощата става ясно и за какво са ползвани – окаченият на фасадата транспарант на „Продължаваме промяната” е намацан с червена боя. На място пристига полицейски патрул, а докато обяснява на колегите си какво е видял, любопитният служител на МВР вижда, че джипът със заподозрените вандали минава по съседната улица. След нов сигнал до дежурният в РПУ-то, районът е блокиран. Час по-късно автомобилът е засечен. Патрулният полицай, който го спира, иска документите на шофьора и двамата му спътници. Те невъзмутимо му пъхат под носа удостоверения, че са кандидати за народни представители. Заради законовата забрана участниците в изборите да бъдат арестувани, тримата герои са пуснати да си ходят.


Междувременно, край транспаранта на ПП тече оглед. Екип криминалисти снемат отпечатъци от намерените наоколо пособия на бояджиите. Иззети са и записи от охранителните камери в района, на които ясно се вижда как кадрите на ГЕРБ мацат билборда на своите конкуренти. Подобно действие, според криминалистите е престъпление по чл. 216 от Наказателния кодекс: „Който унищожи или повреди противозаконно чужда движима или недвижима вещ, се наказва с лишаване от свобода до 5 години”. За това и разследването по случая продължава.
На другия ден ченгетата откриват и магазина, от който са купени боята, валяците и стълбата. При разпита собственика разпознава като свои клиенти шофьора и двамата му спътници в заловения предната вечер джип. След като и отпечатъците по баките боя съвпадат, дознателите докладват случката в прокуратурата. Предлагат да се повдигне обвинение. Тъй като тримата герои Даниел Александров, Николай Алгафари и Румен Александров са кандидати за депутати, материалите по разследването са изпратени на Софийска градска прокуратура. Столичният прокурор, поел случая, обаче е на друго мнение. Обвинителят признава, че е налице увреждане на чужда собственост, което си е престъпление, но то било „малозначително”. Щом написаното върху транспаранта на „Промяната” се чете, въпреки петната от боя, значи нищо не е унищожено и няма проблем.


„Установените зацапвания с червена боя в долната част на транспаранта не го правят нито унищожен, нито повреден, нито пречат да достигне до потребителя информацията, която носи”, пише прокурорът в постановлението за прекратяване на разследването.


Според юристи, хулиганските действия на герберите са доказани, което е достатъчно, за да им бъдат повдигнати обвинения. Да, но прокурорът въобще не е се е занимавал с хулиганството, а само е проследил дали транспаранта е унищожен с боята. Логично, така виновни няма.
Грозната случка става известна и на ръководството на ГЕРБ, твърдят наши източници. От партията не виждат нищо нередно в действията на тримата бояджии. Даниел Александров, Николай Алгафари стават депутати, а Румен Александров, който не се е класирал, е включен в софийската листа за общински съветници.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече