Рушветчия, заловен да дава подкуп, продължава да печели обществени поръчки в София

0

Разследването за корупционната афера на Георги Карагьозов в столичната община „Подуяне” е до под кривата круша

Борбата с корупцията у нас прилича на култовата реплика от филма „Куче в чекмедже” – „Татко каза, че ще ми купи колело, ама друг път”. В това отдавна няма съмнение никой в България, въпреки уверенията на властите в обратното. Оказва се, че докато правителството на т.нар. сглобка се пъчи с приетите железни закони срещу злоупотребата с обществени пари, нещата са станали брутално нагли. Бизнесмен, който е заловен да дава подкуп за да грабне обществена поръчка, вместо в затвора, продължава да си върти необезпокоявано схемите.

Далеч не става дума за някаква дребна афера, минала между капките в новините. Случаят на мургавият схемаджия Георги Карагьозов бе обилно отразен в медиите преди 5 години. През май 2018 г. Карагьозов е задържан при акция на ГДБОП, докато предава плик с 10 000 лева на юрисконсултката от столичния район „Подуяне” Лилия Геринска. Парите са благодарност за Геринска, че е помогнала на фирмата му „Арт Елит” да грабне договор за саниране на панелка в квартала на стойност 2,5 млн. лева. След акцията стана ясно, че това е втория транш от рушвета. Месеци преди това, когато конкурсът започва, Георги Карагьозов дава на чиновничката първата вноска от 5000 лева, пише „Уикенд“.


Чиновничката Геринска съвестно си заработва парите. Чрез подменяне на документи, фалшифициране на подписи и промяна на условията по търга, тя наглася така нещата, че „Арт Елит” да спечели.


Още след арестите разследващите намекнаха, че е разбита добре отработена схема за манипулиране на поръчки в район „Подуяне”, а задържаната юрисконсултка не е върха на корупционната верига. Геринска действала със знанието на своите шефове, като за манипулирането на документите получава дребни трохи. Големите пари, стигащи до фамозните 30-40% от стойността на договорите, прибирали хора от върховете на столичното кметство. Оправданията на кметицата Ева Митова, че е нямала идея какви ги вършат нейните подчинени, предизвикаха усмивки от недоумение.


По същата схема месеци преди това „Арт Елит” на Георги Карагьозов печели и още няколко поръчки за саниране на блокове, ремонт на детски градини и тротоари за близо 3 милиона лева от район „Подуяне”. Интересно е, че преди това фирмата няма никакъв строителен опит. Регистрирана е в края на 2016 г., и едва няколко месеца след това започва ударно да печели милионни договори в София.


Наши източници разкриват, че по време на разследването, агентите на ГДБОП успяват да съберат улики, че рушвети са плащани и на големи началници в столична община. Споменава се и името на депутат от тогавашните управляващи. Твърди се, че това е причина разследването набързо да бъде потулено.


На изловеният да плаща парите бизнесмен Карагьозов дори не е повдигнато обвинение, макар че даването на подкуп е престъпление. Преди акцията на ГДБОП бизнесменът не се оплаквал, че го изнудват и напълно съзнателно е платил рушвета, за да грабне милионния договор. Така единствената обвинена за аферата остава юрисконсултката Лилия Геринска.


За да не стане гаф, на дамата е осигурен един от най-известните столични адвокати, чиято тарифа е в пъти по-висока от 15-те хиляди лева подкуп. След намесата на елитния защитник, изловената в момент на получаване на парите Геринска набързо е пусната под гаранция от 1000 лева. Пет години по-късно няма информация да е осъдена за корупционната афера, с което отпада възможността да проговори какви са ги вършили нейните началници.


Колкото до рушветчията Георги Карагьозов, издънката с акцията на ГДБОП явно не е охладила мераците му да смуче държавни пари. Наша проверка показва, че той продължава да печели по странен начин обществени поръчки в София. Разбира се, вместо изгорялата след акцията на ГДБОП „Арт Елит”, договорите се подписват от други негови фирми. Твърди се, че мургавият бизнесмен през годините ползва в схемите си различни дружества. Част от тях прибират като аванс 30-40% от стойността на договора и изчезват. Когато все пак се свърши и някаква работа, Карагьозов забравя да си плати данъците. Това принуждава мургавият бизнесмен да търси нов собственик на дружеството. Обичайно това са социално слаби роми. Понякога рушветчията проявява и творчество. Така наследник в „Сити Строй БГ” му става македонеца Силвер Яшари, от когото НАП трябва да си търси над 200 000 лева неплатени данъци.


Актуалната фирма, с която рушветчията Карагьозов печели днес договори, е „Амес 71”. Макар да е доста съмнително какъв строителен опит има, само от началото на годината, фирмата е прилапала почти 1 милион лева за ремонт на 3 столични училища. Любопитно е, че и трите обществени поръчки са обявени като спешни и неотложни. Това позволява да се проведат по специално разписана в закона облекчена процедура. Вместо обичайният конкурс, при който в рамките на поне месец всяка фирма може да подаде оферта, срокът е само седмица. За толкова кратко време е абсолютно невъзможно да се изготви необходимата документация, обясняват хора от бранша. За това и в подобни поръчки участват само близки до управляващите фирми, които знаят предварително. Едва ли е случайно, че „Амес 71” на рушветчията Георги Карагьозов печели и трите конкурса, на които се явява.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече