Константин Бачийски и партията му аут от „Промяната“

0

Константин Бачийски и партията му напускат коалиция „Продължаваме промяната“, твърдят пред „Филтър“ депутати от парламентарната група. Бургаската местна партия „Средна европейска класа“ беше една от формациите, които услужиха с регистрацията си на Кирил Петков и Асен Василев през 2021 година, за да се явят на избори. Тогава те още не бяха регистрирани от съда. Другата беше ВОЛТ на одиозния Настимир Ананиев. След това Бачийски два пъти влиза в парламента. Сега нисичкият депутат с бялата риза е кандидат за кмет на Бургас по изрично негово настояване.

Морският град остана единственият, в който ПП и ДБ имат различни кандидати. ПП подкрепиха Бачийски след дълги преговори за обща кандидатура, а ДБ — Димитър Найденов. Социологията им дава между 3 и 4%, далеч зад фаворита Димитър Николов.

„Средна европейска класа“ на Бачийски има своя листа за общински съветници, начело на която е самият той. „Продължаваме промяната“ — „Демократична България“ са регистрирали отделна. Заради различните послания и двете кандидатури Бачийски обвинявал лидерите на ПП и ДБ, а те него — че не отстъпил на Найденов, който има по-голям шанс да вземе повече гласове.

Разривът между мандатоносителите „Средна европейска класа“ и „Продължаваме промяната“ обаче е много по-голям. Бачийски беше и единственият техен депутат, който гласува „против“ сегашното правителство. Неведнъж бургазлията и лидерите са си разменяли остри реплики и обвинения. Бачийски и съпартийците му твърдят, че Кирил и Асен са предали избирателите си и ще направят всичко възможно да се разграничат от тях. Депутатите от ПП се надяват „Средна европейска класа“ да вземе достатъчно гласове, за да може Бачийски да влезе в общинския съвет на Бургас и да напусне Народното събрание, за да не им пречи. Той е водач и на листата на партията си.

Освен в Бургас „Средна европейска класа“ изневерява на „Продължаваме промяната“ и в Плевен, показа проверка на „Филтър“. Там хората на Кирил Петков и Асен Василев издигнаха Наталия Цанева, която беше кандидат-депутат от тяхната листа, но два пъти не стигна до Народното събрание. Подкрепиха я и от „Демократична България“, но не и от „Средна европейска класа“ на Бачийски. Те издигнаха друг кандидат, който съвсем не е случаен и показва дълбокия разрив с „Промяната“. Това е 48-годишният Чавдар Христанов, който е брат на напусналия ПП Иван Христанов. Бившият депутат и зам.-министър на земеделието Иван Христанов стана известен с битката за лабораторията и „златния гьол“ на ГКПП „Капитан Андреево“, които 10 години бяха под контрола на разстреляния в ЮАР Красимир Каменов-Къро. Христанов дори беше с охрана от НСО заради заплахи за живота му. Изненадващо преди изборите за Народно събрание през април Христанов обяви, че напуска „Продължаваме промяната“. След това той разобличи доскорошните си съмишленици за тайни договорки и афери, докато са били на власт, и дори учреди нова партия — „Единение“.

Братът на Христанов Чавдар е известен с участието си в телевизионното риалити „Фермата“. Иначе е собственик на пекарна в родния си град. Когато Иван Христанов беше в „Продължаваме промяната“, той подкрепяше формацията. Сега обаче е опонент на техния кандидат за Плевен като представител на „Средна европейска класа“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече