Асен Василев поля със студен душ мизерстващите пенсионери

0

Около неразбориите с приемането на последния държавен бюджет се оказа, че народните избраници не са предвидили пари за коледни добавки на пенсионерите. Това беше традиция, която години наред се спазваше и предишните правителства успяваха да зарадват възрастните хора с по някой лев допълнително за светлия християнски празник Рождество. Колкото да има за баницата с късметите и по някоя пържола на трапезата.

Тази година финансовият министър попари надеждите на тази група от българското население. Пари не били предвидени и нямало как да бъдат раздавани. И миналата зима се случи същото, само че тогава, за да се потуши недоволството, бяха заделени средства за хората с ниски пенсии в последния момент. Ясно е, че пари няма и трудно могат да бъдат намерени, но пък и хората не заслужават да бъдат огорчавани.

Пенсионерският живот не е никак лек.

При тази скъпотия той е всъщност една вечна борба за оцеляване. Празниците отдавна са престанали да носят радост на нас, възрастните, защо-то тогава най-силно се усещат нищетата и мизерията в живота ни. Хора, които са се трудили през целия си живот, сега в годините на заслужен отдих са принудени да се борят за своето оцеляване, финансистът на държавата Василев наскоро заяви твърдото желание на правителството да отделя огромни суми за превъоръжаване на армията, а в същото време повече от милион и половина българи живеят в борба да свържат двата края при бруталните цени. А преди време при създаването на партията си той и Кирил Петков декларираха, че ще водят лява политика с десни управленски способи. Разбира се, тук е мястото да изразим разочарованието си и от народните избраници. Различните аспекти на бюджета са гледани в различни парламентарни комисии, обсъждани са и в залата от целия състав на парламента. Защо е допуснат този пропуск, и то в годината на най-високия скок на цените? Или не е пропуск, а тихомълком е взето решение тази традиция да се преустанови. Ако е така, е много тъжно и жалко. Всички се бият в гърдите колко съчувстват на своите бащи и майки, баби и дядовци. Ама пред камерите и микрофоните. А всъщност нехаят за тежката пенсионерска участ. Така че Асен Василев ни поля със студен душ предпразнично.

За „Ретро“, Антон Ненов, Варна

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече