Искат си машините: Протестиращите пред ЦИК в схватка с органите на реда

0

Протест в подкрепа на машинното гласуване се провежда на паркинга на Народното събрание (бившият Партиен дом), където е и Централната избирателна комисия. Протестът се организира във Фейсбук.

Има засилено полицейско присъствие. Протестиращите скандират „мафия“ и „върнете машинното гласуване“. Искат и извънредно заседание на ЦИК, на което да бъде върнат машинният вот.

Георги Георгиев от „БОЕЦ“ призова протестиращите да пробият редицата от полицаи и за кратко протестиращи и полицаи влязоха в сблъсък. Полицията призова протестиращите да се успокоят, а те скандират „мафия“. 

ЦИК ще има заседание от 14:30 часа.

ЦИК реши на местния вот утре (29 октомври) и на евентуален втори тур гласуването да бъде само с хартиени бюлетини. Това стана вчера по време на заседание на комисията. Причината за това е липсата на решение от Министерството на електронното управление (МЕУ) за удостоверяването на машините. Предложението беше прието с 12 гласа „за“, а двама бяха „против“.

Вчера трябваше да има извънредно заседание на Народното събрание, но вместо това на два поредни председателски съвета в парламента беше обсъден доклад на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) във връзка с машинното гласуване. Информацията от доклада на ДАНС съдържа данни, които предполагат недоверие в изборния процес и компрометиране на машинното гласуване, каза днес председателят на ЦИК Камелия Нейкова. 

Протестиращите блокираха движението пред БНБ. 

Част от протестиращите се отправиха към централата на ДПС, а други останаха пред ЦИК. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече