Активисти на Копейкин проплакаха: Кадър на ГЕРБ е кандидат-кмета на „Възраждане” във Варна

0

Цялата кариера на Коста Стоянов като чиновник е преминала в община Бяла, но сега се бори за морската столица

Пред разцепление е варненската структура на  „Възраждане” заради издигнатия кандидат за кмет Коста Стоянов. Макар да е личен избор на вожда Костадин Костадинов-Костя Копейкин, Стоянов така и не успява да спечели сърцата на редовите активисти, пише „Уикенд“.

Една от причините е, че той няма нищо общо с морската столица. Коста Стоянов е родом от град Бяла и цялата му кариера е преминала като общински началник в курортното градче, гневят се хората на Копейкин. И докато това е, така да се каже, „бял кахър”, симпатизантите на проруската формация имат и друг, далеч по-тежък аргумент срещу своя кандидат. В родната си Бяла Коста Стоянов е известен като доверен кадър на ГЕРБ, който щом става дума за усвояване на еврофондове, е готов на всичко. Споровете сред редовите копейки са дали става дума за случайна грешка на лидера, или напълно съзнателно внедряване на агент под прикритие. Тъй като кариерата на Стоянов не е някаква тайна, сред варненските фенове на „Възраждане” надделява второто мнение.


Накратко фактите. Дълги години Коста Стоянов е член на ВМРО, благодарение на което е избран и за общински съветник в Бяла. В морската община т.нар. воеводи са известни като присъдружна организация на ГЕРБ, а техните съветници винаги са на линия, когато трябва да се осигури мнозинство. Сътрудничеството на Стоянов е оценено подобаващо от хората на Бойко Борисов.
След края на мандата му, той е назначен за шеф на общинската дирекция, която се занимава с европроекти, а след това става и заместник кмет. С усвояването на пари от Брюксел е свързана и последната му работа като изпълнителен директор на местна инициативна група „Долни чифлик и Бяла”. Между 2018 и 2022 г., когато Стоянов е начело, през сдружението минават десетки милиони левове, насочени все към правилните фирми и фондации, разкриват хора от Бяла. Може би е случайно, но по същото време съпругата на „възрожденеца” успява да си построи огромен хотел в курортното градче.


С идването на „Продължаваме промяната” контрола по усвояване на евромилионите се затяга, а ГЕРБ изпада в немилост. Вероятно за това и Коста Стоянов се насочва към новоизгряващата звезда на политическата сцена партия „Възраждане”. Хората на Копейкин във Варна подозират, че бившият воевода е насочен към тяхната формация от приятелите си в ГЕРБ. Дали е така, няма как да се разбере официално, но е факт, че Стоянов прави главоломна кариера в проруската формация. На парламентарните избори през ноември 2022 г. той е сложен на четвърто място във варненската листа. Успява да се класира за парламента, след като кандидатите преди него се отказват. Твърди се, че натискът идва лично от шефа на „Възраждане” Костя Копейкин.
Според социолози, битката за морската столица няма да се реши на първия тур в неделя. За момента сигурен участник на балотажа е единствено кмета Иван Портних, в чиято подкрепа е мобилизирана цялата мощ на ГЕРБ. Кой ще му е опонент ще се разбере едва в неделя, тъй като кандидатите на „Възраждане” Коста Стоянов и коалицията ПП-ДБ Благомир Коцев са с изранени резултати.


След безобразията, натворени от Иван Портних и повдигнатите му обвинения от прокуратурата, кандидата на ГЕРБ доста трудно може да спечели нов мандат, показват социологическите изследвания. Единственият вариант това да се случи е Портних да се изправи срещу кандидата на Костя Копейкин, което да обедини, макар и насила, всички проевропейски избиратели.
Хора от морската столица разкриват, че за добутването на Стоянов към балотажа усилено работят и близки до ГЕРБ. В кампанията на русофила се изливат огромни суми. Наети са стотици билбордове, а плакатите и листовките са безчет. По изчисления на политолози, похарчената сума е над половин милион лева. Яснота от къде са намерени такива пари нямат дори и редовите членове на партията във Варна, повечето от които и без това не припознават бившият зам.-кмет на Бяла като свой кандидат.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече