Погребан извор до село Сланотрън лекува 80 болести

0

Цели 80 болести лекува минералната вода край видинското село Сланотрън. Най-полезна е за проблеми на опорно-двигателния апарат, за кожни заболявания – псориазис, екземи, обриви, както и за гинекологични неразположения, трудности при забременяване и неврологични заболявания. Водата съчетава няколко типа извори – солени, сероводородни и йодобромни, а температурата й е 41 градуса.

Някога петричката пророчица Ванга изпращала хора да се лекуват в баните край Сланотрън, но от 1986 г. изворът е затрупан от здрава бетонна плоча. Решението за затваряне на минералната баня идва, след като се приема, че водата разяжда тръбите, по които тече питейната вода за региона. Десетилетия по-късно се установява, че не минералната баня, а фекалиите от ферма за животни са причина за проблема с тръбите. Фермата е затворена, след което се установява, че вече няма корозия по тръбите.


Повече от три десетилетия са необходими на хората от селото с кметовете и ръководствата на видинска община, докато през 2019 г. уникалният минерален извор край Сланотрън отново е вписан в списъка на изворите в България и е предоставен за стопанисване от общината във Видин. Работи се по намиране на инвеститори за възстановяване на минералната баня и стартиране добива на йод. По първоначални прогнози край Сланотрън, на 20-тина километра от областния център и на 15-тина километра от Дунав мост 2, могат да се добиват годишно около 20 тона йод, което е една трета от световния добив.


Уникалната минерална вода е открита случайно през 1959 г. при сондажи за нефт и газ. Тогава от дълбочина 830 метра бликва вода с температура 41 градуса, която е доста по-различна от познатите в страната. Построената минерална баня функционира до 1986 г., когато изворът е бетониран, без да се направят прецизни изследвания дали от нея се получава корозията по тръбите на питейната вода в района. Това създава проблеми и за хората в селото, които работят в обслужването на минералната баня, както и за всички, построили нови етажи на къщите си, за да посрещат лекуващи се на извора. А той е много популярен както в България, така и в съседните райони на Сърбия и Румъния.


Изследванията на водата край Сланотрън показват, че най-много в нея има натриев хлорид и сероводород – повече от кюстендилските минерални води. Високо е съдържанието на йод, бром, магнезий, стронций, флуор, калций. Изворът е толкова богат на минерали, че водата от него не може да се използва за пиене, а само за водни процедури под лекарски контрол. Комбинацията от няколко минерални води обяснява и широкия спектър от заболявания, които се повлияват много добре от водата – всякакви упорити кожни заболявания, бронхиална астма, мъжки стерилитет, безплодие. Успешно и бързо се премахват възпалителни процеси, болести на двигателния апарат, на горните дихателни пътища, стомашно-чревни и стоматологични проблеми, следоперативни и слединфарктни състояния, писа „Уикенд“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече