Отиде си последният свидетел на Ванга

0

Тежко онкологично заболяване отне живота на Стефка Петревска, която е била сред най-близките хора на пророчицата Ванга. Жената е дъщеря на Витка Петревска от петричкото село Първомай, която в последните 11 години от живота на пророчицата е неотлъчно до нея, пише в. „Минаха години“.

Самата Стефка от дете израства край Ванга, която гледала на нея като на родна дъщеря. Тя вижда безброй чудеса на изцеление и сбъднали се предсказания на феномена Ванга. Но чудесата продължават и след смъртта на Ванга.

Витка и Ванга се запознават през далечната 1965 г., когато разбира, че синът ѝ, още много малък, е болен от детски паралич. Отишла за помощ при пророчицата и от 1985 г. често се виждали. Когато Ванга разбрала, че съпругът на Витка е починал, сама я помолила да дойде да живее при нея.

„Железни обувки към обула, за да те отведа тук при мен“, казала ѝ петричката врачка.

Три пъти пращала хора, за да я викат. Накрая жената се съгласила от благодарност, че синът ѝ проходил. „Витка си е за мен, вземете ли я, няма да се приберете живи“, казвала пророчицата. Двете заживели заедно и остават неразделни до смъртта на Ванга. 

Точно Витка е човекът, който е неотлъчно до леглото на петричката гадателка ден и нощ, когато тя е вече тежко болна. Слуша разговорите ѝ с духове от отвъдното, присъства на виденията ѝ. Най-близката приятелка на баба Ванга обаче до последно запазва заръката ѝ да не споделя нищо от личния ѝ живот. Отказва интервюта и не говори за пророчествата на феномена от Рупите.

Витка си отива от този свят през 2020 г. на 92-годишна възраст. Но нейната дъщеря Стефка Петревска  пази безценни спомени за ясновидката и споделени тайни на майка сиза последните дни от живота на баба Ванга.

Малко преди да издъхне, майка ѝ я заклела да „не настъпи тайните ѝ“ – никога да не ги разказва. Стефка изпълнила волята ѝ и отнесла всички мистерии около Ванга в гроба.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече