Бойко Борисов изтъргувал София

0

Кметският стол в столицата е бил умишлено отстъпен от Борисов, твърдят източници на „Галерия“ от политическите среди. Лидерът на ГЕРБ спазарил да даде столицата на ПП-ДБ, но да запази управлението на страната. По тази причина настоявал за кандидатурата на Антон Хекимян, което негово решение предизвика брожение в собствената му партия.

Повечето гербери бяха наясно още през лятото, че за София е нужна много по-силна кандидатура и клоняха към шефа на СОС Георги Георгиев, но Борисов беше непреклонен.

Според десни политици операция „Хекимян“ имала и втора цел – да урони реномето на бТВ, като по този начин намали нейната цена. Така телевизията можела да бъде купена от родни олигарси, облизващи се за собствен тв канал.

Спазарената столична загуба била видима дори за провинциалните гербери, които също негодували. Партията все по-трудно се преборвала за влияние и само структурите в отделни градове били в кондиция да се справят с конкуренцията. Кметската била доказала, че ПП-ДБ са сериозен противник по места.

Част от сделката за София е сегашната сглобка с участието на ГЕРБ не само да оцелее, но и поне до Нова година да се договори следващата. Припомняме, че в рамките на този мандат Борисов може да направи не просто ротация, а ново правителство.

Той очаквал договорката да бъде спазена – ПП-ДБ да получат София, но да отстъпят част от министерствата, които управляват в момента.

„Идеята на Борисов е да не го закачат, който и да дойде на власт – и като столичен кмет, и като премиер“, твърди източник на „Галерия“.

Според него е малко вероятно, но не и невъзможно при съставянето на друго мнозинство да се стигне до ревизия на трите герберски мандата в столицата. Това дори било задължително, защото покрай ремонтите и както стана популярен изразът „ремонтът на ремонтите“, е имало много голямо разхищение на средства. Почти е сигурно, че ще има много обстойни проверки за ремонтите на ул. „Граф Игнатиев“ и на жълтите павета. Като прибавим и факта, че новият общински съвет съвсем не е под тотален герберски похлупак, както беше досега, очакванията са за контрол на най-големите обекти в София, предстоят съвсем скоро.

В плановете на Борисов влизало и използването на чисто икономически лостове чрез приближените му бизнесмени. Той искал от тях да откажат силен натиск върху близките до ПП и ДБ фирми. Това обаче не било никак лесно, защото харвардите и техните партньори – демократи залагат главно на IT сектора, където Борисов няма никакво влияние.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече