Къде изчезнаха 3,5 млн. лева във Видин точно преди изборите?

0

Бул. „Панония” трябваше вече да е с велоалеи до Калафат, но е минно поле

Разкопаният булевард „Панония” във Видин е „брошката” върху ревера на сегашния кмет Цветан Ценков, с която той отива на балотажа в неделя. Ценков е издигнат за втори мандат от местна коалиция СДС с участието на НДСВ и „Новото време”, а негов съперник е човекът на ГЕРБ Александър Матеев, писа „Уикенд“.

Булевардът, чийто ремонт къса нервите на града, е в ремонт от 1 август, като обществената поръчка е за 7 млн. лева, а предварително фирмата-изпълнител „Инфракънстракшън” е прибрала като аванс половината от тях. По план-график лентата на реконструираната пътна артерия, която е входна за града, е трябвало да се пререже броени дни преди изборите. Оказва се обаче, че краят на ремонта не се вижда, въпреки че вече са платени 3,5 млн. лв.


Дори в навечерието на балотажа ситуацията не се променя: следи от машини за асфалтиране няма, не се мяркат и работници, а пътното платно е на дупки. „Дойдоха, разкопаха и изчезнаха” – описват положението във Видин. Хората ругаят Цветан Ценков, заради когото си трошат колите.
В града упорито се носи слухът, че булевардът ще остане с години като „минно поле”, понеже парите за ремонта му са изчезнали. А може би с тях е финансирана кметската кампания на Ценков за втори мандат, гласи конспиративна теория и няма сила да я обори.


Заделените 7 млн. лева, отпуснати с решение на Министерския съвет, са достатъчно, за да светне булевардът. Самият Цветан Ценков бодро е обяснявал, че само за три месеца ремонтът ще приключи. В договора за обществената поръчка е написано, че булевардът ще има нов, дебел асфалт, нови бордюри и тротоари, а велоалеите ще стигнат чак до Калафат. Поне така се хвали на първата копка Цветан Ценков.


Да видим кой е трябвало да направи тази модернизация? Фирмата със завъртяното име „Инфракънстракшън” е регистрирана в София през 2013 г. и веднага започва да печели обществени поръчки, въпреки че няма никаква история зад гърба си. Едноличен собственик е някой си Ивайло Павлов, а адвокатът, който е регистрирал фирмата е от Плевен и има дебели връзки с известни активисти от ДПС. Според личната си карта строителният бос Павлов живее в краен софийски квартал, където по-голямата част от обитателите са от ромски произход. На адреса му има порутена барака, която той отдавна е продал, а родовите корени на господина са от сливнишкото село Ракита. След като тръгва от нулата и ударно започва да печели обществени поръчки за над 7 млн. лева из цяла Северозападна България, Павлов купува къща в село Пролеша край Божурище.


Тя обаче вече е запорирана по искане на данъчните и голяма банка. НАП и въпросният трезор сериозно са подгонили Ивайло Павлов от две години насам.


Странно, но и фирмата му, която е печелила толкова много обществени поръчки из Северозапада, също не е в цветущо състояние. Тя има 7,5 млн. лв. дългове към различни институции. Над 2,3 млн. лв. са борчовете към банки. В същото време на година фирмата печели по 100-тина хил. лв., което означава, че дълговете ще се връщат до средата на века по най-груби сметки, освен ако не обяви фалит. Подобни банкрути не са нещо необичайно в бизнеса, свързан с усвояване на държавни пари. Това автоматично означава, че платените вече 3,5 млн. лева аванс за ремонта на видинския булевард ще потънат най-вероятно без следа.
В дунавския град май ще наложи още дълго да чакат някой да им зарови кратерите по булевард „Панония”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече