Ваня Григорова сама отгледала дъщеря си Габриела (уникални снимки)

0

Напористата политичка носи късметлийско сребърно колие с ключе от началото на кампанията за кмет на София

Ваня Григорова сама е отгледала единственото си дете – дъщерята Габриела. 20-годишната студентка е плод на любовта между бившата синдикалистка и първия ѝ съпруг Здравко Стойчев. Бракът между двамата не потръгва и те решават да сложат край на отношенията си преди доста години, пише в. “Минаха години“.

 Грижите за отглеждането и възпитанието на момиченцето падат основно върху раменете на дамата, поднесла голяма изненада с убедителното си представяне на изборите в София.

Тя многократно признава, че е била принудена да работи какво ли не, включително и като чистачка, за да подсигури прехраната си. Сигурно рамо през всичките тежки години за нея са родителите ѝ, които продължават да живеят в скромната фамилна къща в столичния кв. „Христо Ботев“.

Трудните времена не сломяват духа на напористата Ваня, в чиито жили тече кръвта на корава баба по бащина линия – Цветана Григорова от село Яна.

Ненавършила 18 г., тя заминава доброволка на фронта през 1944 г. Зачислена е в 41-ви пехотен полк, където става помощник картечарка. Връща се от бойното поле ранена. После цял живот работи като санитарка. Смелостта и упоритостта на бабата са пример и вдъхновение за младата Ваня, която с хъс се хвърля в предизвикателствата на живота. неведнъж споделя, че едно от големите постижения в живота е образованието ѝ.

Завършва средното си образование с отличен успех в Търговско-банковата гимназия, а висшето – в УНСС.

Като майка тя насърчава дъщеря си да учи. Габриела завършва с отличие столичната Първа английска гимназия. Полага десет тежки изпита, за да се класира за студентка по архитектура в престижния Политехнически университет в Торино, Италия. Майка ѝ често пътува до там, за да се виждат и прекарват време заедно. Бившата синдикалистка не афишира личния си живот дори по време на кампанията за местните избори, когато покрай всеки кандидат за кмет на бял свят излизат дори и съвсем дребни и незначителни детайли. Избирателите гледат под лупа всичко, свързано със своите фаворити за един или друг пост в местната власт. Покрай изборите се разбра, че Григорова от няколко години живее с известния журналист Калин Първанов.

От вниманието на наблюдателни почитатели на Ваня Григорова не убягва и един друг любопитен факт – от началото на кампанията тя винаги се появява на публични места с едно и също късметлийско сребърно колие. Накитът е във формата на ключ, обсипан с дребни бели камъни. Зложелатели на напористата социалистка побързаха да пуснат слух, че колието на Ваня е на световноизвестна бижутерска марка и струва над 6 хиляди долара. Оказа се, че  стойността на елегантното бижу е далеч под посочената цена и едва ли надхвърля няколко стотачки. Същото тънко синджирче с висулка политичката носи и на снимките за предизборните си плакати. 

Стилизираният ключ от колието носи символика, която хората използват от векове. Според вярванията ключът се използвал като амулет още от древността, защото се счита, че запазва всичко постигнато от притежателя си. 

Освен това се възприема и като символ за благополучие и постигане на целите, защото с него се отварят заключени врати.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече