Пациенти пропищяха: Господ да ни е на помощ с електронните рецепти!

0

За скандала с електронните рецепти – лекарите не ги искат, пациентите не ги искат, фармацевтите не ги искат. Чий интерес се обслужва тогава с това безумно решение, което веднага доведе до анархия?

Днес се сблъсках с поредната „умна“ реформа, наречена електронна рецепта за антибиотик. Водя детето на лекар с температура, изписват антибиотик, отивам в аптеката и ми казват: „Няма го и никъде няма да го намерите. Нямам право да ви дам заместител, защото ще ме глобят, трябва да се върнете при личната да ви изпише друг. Но личната в това време е заета с други пациенти и няма да стане веднага. И така аз трябва да си разкарвам болното дете нагоре-надолу, при което се забавя и лечението. Този, който измисли това, дали осъзнава какви ще са последствията за всички от тази идиотия?!

И какво значение има дали рецептата е хартиена или електронна. Второ, защо само за антибиотиците се въвеждат тези рецепти. Аргументът е, че се прекалявало с тях и се развивала резистентност. Ами то няма медикамент с който, ако се прекалява, да не се развива някаква форма на зависимост. И с един аналгин това става, защо тогава за него няма електронна рецепта. Или пък за много от обезболяващите.

Май ще се окаже, че единственото, до което води тази иновация, са неприятности за пациентите и лекарите. Липсата на изписаните лекарства е второто предизвикателство.

Преди дни чух следното по Би Ти Ви. Жена води детето си при личен лекар, установява се ангина и се изписва антибиотик. Пише се електронна рецепта. Лекарят праща майката в близката аптека да види ще излезе ли рецептата, защото не било сигурно. В аптеката  рецептата не излиза в системата на нейното ЕГН. След това жената обикаля общо шест пъти от аптеката до джипито, защото електронната рецепта не излиза и не излиза. А детето има спешна нужда от приема на лекарството. Лекари се оплакват, че това се случва на почти всяко изписване на антибиотик. Защото двете системи – на фармацевтите и на джипитата – нямали общо една с друга. Реално личният лекар не знае, като изписва лекарството, дали го има в аптеката или не.

И още един пример за държава на абсурдите, за който четох! Жена е седми ден с ковид, довлича се до спешното с около 39° температура, допреди това е лекувана с имуностимуланти. Пишат й хартиена рецепта за антибиотик, след което й обясняват, че всъщност в спешното не могат да издават електронни рецепти и те на практика са безполезни като звено в това отношение! Само личният лекар може да издаде такава. Ами ако човек няма такъв?! Или ако с дни няма достъп до него?

Пак пълен хаос в прекрасната ни родина. Защо като искаме да направим някоя реформа, все излиза българска работа и вместо улеснение се развихрят анархия, неудобства за пациентите и проблеми за лекарите.

Господ да ни е на помощ и да са ни честити новите електронни рецепти!

  „Ретро“, Снежа Панайотова, София

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече