Бунт на Рупите! Богаташи бетонират край храма на Ванга, строят спа хотел  

0

Няколко години след като Министерството на културата спря строителството на спа комплекс край лечебните води в местността Рупите, близо до храма на Ванга, граждани сигнализират, че строителните работи пак кипят с пълна сила.
 

Във фейсбук групата „Спаси Рупите“ местни жители и гости на местността бият тревога, че инвеститори от района планират завършване на голям спа комплекс с 10 къщи за гости, административна сграда и голям паркинг върху лечебната кал на минералните извори до храма на Ванга.
 

„Два други хотела следват. Хотелският комплекс ще си присвои почти целия дебит на целебната вода и ще я направи масово недостъпна за хората“, твърдят гражданите.

Те сигнализират, че земята, която бизнесмените са окупирали, е част от Хераклея Синтика – античен тракийски град на 2500 години. Именно поради тази причина през 2018 г. Министерството на културата било спряло временно строежа. „Рупите е уникално място със значение за световното биоразнообразие. Обитание е на 141 вида птици, от които 33 вида са включени в Червената книга на България, а 63 вида са от европейско природозащитно значение. Недопустимо е то да бъде бетонирано“, негодуват хората.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече