Саркофагът на Свети Серафим в Руската църква бил празен?

0

Владимир Тишчук заема мястото на шпионина Васиан Змеев 2 месеца след скандала

Руската църква в София най-сетне отваря врати за миряните на 10 ноември, като първата служба ще бъде отслужена в неделя – 12 ноември преди обед, близо два месеца след шпионския скандал, затворил портата на храма. Очаква се службата да бъде водена от Владимир Тишчук, божи наместник на земята с украинско потекло.

Според официалната му биография, той е роден на 27 юли 1963 г. в град Владимир в семейството на свещеник и от малък бил решил, че един ден ще надене расото като своите предшественици. През 1989-а е изпратен в Ню Йорк като секретар на патриаршеските енории в САЩ и малко след това е ръкоположен в дяконски сан. Завършил е пълния курс на обучение на Духовната семинария „Свети Тихон” в Пенсилвания. Духовникът бил изключително мъдър и от него се очаквало да сложи нови правила в църквата, осеяна от времето но комунизма до сега с безброй скрити в стените и попилейте й мини микрофони. Тишчук идва на мястото на архимандрит Васиан Змеев, който заключи храма на 21 септември след обвинения в шпионаж в полза на руската държава и предаде трите ключа от божия дома на руския посланик у нас, без разрешение.
Владимир обаче щял да се сблъска с неочаквани трудности, разказват запознати с историята на храма и на светите мощи на Серафим Соболев, които никой никога не бил виждал, но това не пречело на поклонници и медии да разнасят десетки легенди за извършени чудеса – от ненадейно заченали бездетни жени до изцелени от рак с една проста молитва, написана на парче хартия, положено в криптата до мраморния саркофаг.


Негласно храмът продължавал да се води руски. В него все още слухтели доста „уши” и наблюдавали още „очи”, за които било сигурно, че докладват на руската страна. Запозната с играта им била и вездесъщата Елеонора Митрофанова – руският посланик у нас, но тя с нищо не издавала, че Русия няма да отстъпи църквата толкова лесно. Зад мълчанието й се криели доста въпросителни.


В божието място работели служители на няколко служби, които естествено, били навлечени в расо. Редовно се молели Богу, проповядвали мир между народите и успокоявали гражданите, че Бог е справедлив, вижда всичко и рано или късно раздава всекиму заслуженото.


„В криптата на църквата е положен голям мраморен саркофаг, където според легендата са положени мощите на свети Серафим, направил куп дела за българския народ и спасил стотици души от различните смъртни грехове. Този саркофаг обаче май е празен. Няма данни тленните останки на руснака да са били наистина нетленни и по този показател да е с чин на светия. Освен това, когато християнството признае някого за светец, то задължително излага на показ част от тялото му. Както правят в Рилския манастир с част от ръката на свети Иван Рилски, която е поставена под стъкло в миниатюрен ковчег, за да може желаещите да я видят и да и се поклонят. Единственото забранено нещо е да я снимат, за да не се разруши от светкавиците на фотоапарата.
При свети Серафим такова нещо няма. Той директно е обявен за светец, макар че има червен комунистически паспорт. След смъртта му на 26 февруари 1950 г. тялото му било балсамирано и положено в саркофага, който всички знаем до днес. Но това е едната версия. Другата е, че е погребан в столичния храм „Архангел Михаил”. Къде е истината?! Това знаят само червените сатрапи от онези маркобесни времена, когато се съчинява легенди на килограм.

Ако е в криптата на Руската църква, би трябвало да се е разложил и хората да се покланят и пишат писма с пожелания на празен ковчег. Това те правеха с десетилетия, но ако тази хипотеза е вярна, трябва да се сложи точка на поредната скалъпена червена лъжа, за да може нещата да си дойдат на място и новият архимандрит да наложи нови правила, при които хората няма да бъдат лъгани, че свети мощи се крият зад тоновете мрамор.

Този човек ще трябва да се справи и с подслушвателите, осеяли църквата. Говори се, че такива имало дори на скришни места по околните дървета. Ако не бъдат премахнати „бръмбарите”, голяма файда от новото назначение няма да има. Всеки ход и всяка дума на отец Владимир ще бъдат записвани, а той проследяван. Сигурен съм, че руснаците няма да изтърват лесно „кокала”, защото мястото е стратегическо. Колкото до желанията на миряните… Публична тайна е, че листчета се смитат с една метла и след това се горят. От там нататък кой както иска – така да възприема нещата”, обяснява пред репортер на „Уикенд” човек, имал достъп до тайните на Руската църква, но осъзнал, че в нея имало „кухи неща”, които не му допадат.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече