Кой ще прибере рушвета от скандален търг за 24 млн. лева?

0

Агенцията за бежанците търси доставчик на храни, но не е ясно по какви критерии ще се избере победителят

Брутално нагла обществена поръчка за около 24 млн. лева е пусната от Държавната агенция за бежанците в разрез с всякакви закони и правила. Търси се доставчик на готови храни за мигрантите, които са настанени в центровете в София, Харманли, Пъстрогор и Баня. Документите са публикувани в сайта на Агенцията за обществени поръчки на 20 октомври и… каква изненада – липсват критерии, по които ще се отсеят кандидатите. Иначе казано – не е посочена цена, под която не бива да се пада, за да се гарантира, че хората в мигрантските центрове все пак ще получат храна с някакво качество.

Източници от МВР, с които се консултирахме, казват, че са потресени, понеже досега такава наглост не са виждали. Те са категорични, че не може и дума да става за техническа грешка. „Направено е така, защото някой вероятно ще даде огромен комисион по веригата” – предполагат експерти.


Досега в поръчките на Държавната агенция за бежанците са залагани 5 лева храноден, както гласи чиновническата терминология. С тези пари не може да се купи нещо повече от ябълка и филийка с кренвирш, но поне има някаква долна граница, под която не може да се пада.
Попитахме запознати как се определят цените, на които се изхранват мигрантите, въпрос, който със сигурност вълнува българите при тази скъпотията в магазините. Веднага да уточним – парите за престоя у нас на въпросните потоци чужденци идват от Брюксел. Сама по себе си Държавната агенция за бежанците е от онези структури, които са от огромно значение за националната сигурност, но бюджетът й от 8-10 млн. лева годишно отива главно за заплати на персонала. Всичко останало, свързано с финансирането на тази Агенция, идва по програми от Европа. В това число и изхранването на мигрантите.


Годишно Агенцията обявява десетки обществени поръчки. И понеже се работи с живи хора, тези поръчки са най-разнообразни – от доставка на храни, горива, ток, вода, лекарства до изграждане на пречиствателни станции. Най-скъпите поръчки са свързани с прехраната на мигрантите, охраната на бежанските центрове и работата на преводачите. Тези поръчки винаги са се съгласували с дирекция „Миграция” в МВР, като през изминалите години е имало и много строг контрол от Брюксел. Дори е имало и прекратени поръчки, след засечени нередности. Така постепенно всички детайли са били изпипани, постигната е пълна съгласуваност с изискванията на Европа. Затова е много скандално през октомври 2023 г. изведнъж да се заяви обществена поръчка без точни финансови критерии, но пък иначе за 24 млн. лева. Дори миналата година се е стигнало до куриоз – всички мераклии да доставят храни са дали по 5 лева цена за храноден и накрая с жребий е определен победителят. Това още веднъж показва, че и дума не може да става за техническа грешка в публикуваните на 20 октомври уникални документи.


Те са изготвени от дирекция „Управление на собствеността и обществени поръчки” в Агенцията. Като възложители на поръчката са посочени Мариана Тошева, председател на ДАБ при МС, и Венера Каменова, шеф на дирекция „Финансово-счетоводни дейности”. Как двете високопоставени служителки са допуснали поръчка без точни критерии, е пълна мистерия. На народен език обаче подобен пропуск се нарича безхаберие и навява мисли за евентуална корупция.


Запознати казват, че шефката на Агенцията Марияна Тошева, която иначе е опитен хуманитарен работник, почти непрекъснато пътува в командировки по света и може би затова поръчката се е промушила. Къде е бил обаче екипът й и защо си е затворил очите? Факт е, че досега през цялото съществуване на Агенцията подобен гаф не е допускан. Предстои да видим дали чиновниците ще си поправят пропуска, меко казано, или ще се наложи от Брюксел да спасяват онези 24 млн. лева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече