„Спаси София” се цепи от кмета Васил Терзиев, ако направи „сглобка” с ГЕРБ

0

Борис Бонев настоявал да се извадят всички далавери на предишните управляващи

Лидерът на „Спаси София” Борис Бонев, който ще бъде предложен за шеф на Столичния общински съвет, е предупредил коалиционните си партньори в столицата от „Продължаваме промяната” и „Демократична България”, че ще напусне дясното обединение, ако на местно ниво се осъществи прословутата „сглобка” с ГЕРБ, която стои зад правителството. Това съобщи сайта Lupa.bg, позовавайки се на свои източници в структурите на ПП-ДБ.

В общинския съвет ПП-ДБ-„Спаси София” разполагат с най-много съветници – 23-ма, но те не са достатъчни, за да се прокарат ключови решения. Необходими са още поне 8 местни депутата, за да се постигне мнозинство от 31 гласа (в Столичния общински съвет мандатите са 61 – б.р.).
Новоизбраният кмет Васил Терзиев вече декларира, че няма да прави „сглобка” с ГЕРБ, които имат 14 съветници. Тактиката на новите управляващи в София щяла да е за инициативите си да търсят открита подкрепа от останалите съветници от всички групи, включително и да се оказва публичен натиск.


Според запознати, е имало идея в някакъв момент да се направи местна коалиция и това е било уговорката с ГЕРБ, които с половин уста подкрепиха Васил Терзиев в последния момент. Лидерът на „Спаси София” Борис Бонев обаче бил категорично против и заплашил, че ще напусне групата заедно с останалите си 5 човека. „Спаси София” имат 6-има съветници от всички 23-има, избрани от демократичното обединение.


„Васил Терзиев много разчита на опита на Борис Бонев в общината и на този етап няма да си позволи да се лиши от него. Най-вероятно, за да не се стигне до открит разрив със „Спаси София”, няма да има официална коалиция с ГЕРБ, а ще се работи „на парче” по конкретни инициативи”, допускат информирани.


От „Спаси София” вече открито настояват да бъдат изкарани наяве някои от най-фрапантните схеми и нарушения на ГЕРБ по време на дълговечното им управление. Васил Терзиев вече призна, че ще започне подробен одит на свършеното в последните години, но не влезе в детайли. От това докъде ще се стигне в разкритията всъщност зависело и дали Борис Бонев ще остане в екипа или ще си тръгне от местната коалиция с 5-имата си съветници. „Не бива да опрощаваме корупцията, която съсипа София в последните години. Трябва да огласим всички схеми”, настоявал Бонев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече