Тежко наследство: Фандъкова натрупала над 1 милиард лева дълг

0

Финансовото състояние на Столичната община бе обсъдена днес на среща между кмета на София Васил Терзиев и министъра на финансите Асен Василев. Бяха изнесени данни за степента на усвояване на средствата, които държавата отпуска целево на общината в сферата на образованието и на здравеопазването, както и за финансовото състояние на „Топлофикация-София“. Това съобщиха от Министерството на финансите.

По техни данни към 30 септември Столичната община отчита налични неусвоени средства по сметки по функция „Образование“ в размер на 104,8 млн. лв., от които 92,2 млн. за текущи разходи и 12,6 млн. за капиталови инвестиции. По функция „Здравеопазване“ неусвоените средства по сметки са общо 10,2 млн. лв., от които 9,2 млн.лева за текущи разходи и 1,5 млн. лв. за капиталови.

В същото време общината има поети ангажименти за разходи в размер на 1,3 млрд. лв. Финансовият министър и кметът на София се съгласиха, че е необходим анализ на финансовото състояние и на изпълнението на текущите проекти на общината.

Общинската фирма „Топлофикация София“, за чието управление отговаря кмета (цели 14 години това е Йорданка Фандъкова) пък е натрупала над 1 млрд. лв. дългове към Българския енергиен холдинг (БЕХ) за доставка на газ. На срещата беше обсъдена спешната необходимост от финансово оздравяване, преструктуриране на дружеството и въвеждане на нови технологии за когенериращи и балансиращи мощности.

Обсъдено беше и състоянието на столичния автотранспорт. Асен Василев посочи, че преминаването към електрически автобуси би намалило значително разходите за ремонт и поддръжка на автопарка.

По отношение на развитието на метрото са осигурени средства по Националния план за възстановяване и устойчивост, по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и от националния бюджет. Отделно в държавния бюджет за 2024 г. ще бъде предвидена субсидия за градския транспорт в София в размер на 89 млн.лева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече