Николай Денков се залепи по рейтинг до Жан Виденов

0

Членовете на кабинета на Николай Денков нямат повод за предпразнично новогодишно настроение. Скандалите във ведомствата избухват през ден, а един от най-мощните е свързан с възникналите подозрения дали сред министрите, лансирани от „Продължаваме промяната“ – ДБ, няма троянски коне, за какъвто бе нарочен вътрешният министър Калин Стоянов.

Той се озова в окото на бурята заради полицейското насилие по време на протеста срещу БФС и категоричната си позиция, че повечето от служителите на реда са изпълнили съвестно задълженията си, предотвратявайки футболните агитки да извършат още по-големи погроми. По време на ексцесиите самият министър бе на кино, за да гледа нашумелия фил мна Стефан Командарев „Уроците на Блага“, в което Стоянов впоследствие обяснил, че не виждал нищо нередно.

По думите му главният секретар на МВР Живков Коцев, любимец на „Промяната“, трябвало да ръководи оперативните действия на полицията, но отговорност от него не е търсена.

Още преди Калин Стоянов да се превърне в ябълката на раздора в сглобката, такава стана и министърът на електронното управление Александър Йоловски заради твърденията си, че е бил притискан от Кирил Петков за обществени поръчки за 600 милиона лева. Отказът скандалът да бъде разнищен докрай създава подозрения за съществуването на мръсна тайна, която едната или може може би вече и двете страни пазят.

Пореден удар кабинетът на Денков претърпя след публикуването на данни за електоралните нагласи на българите в края на ноември на агенция „Тренд“. Изследването регистрира продължаваща ерозия в положителните оценки на правителството от 22% през септември и октомври до 20% през ноември. Тревожното е, че отрицателните оценки се покачват с 5% за един месец, достигайки до рекордните 71% неодобрение – невиждан от десетилетия антирекорд, пише „Филтър“.

Това е най-ниският рейтинг на кабинет, регистриран през последните 25 години. Подобно минимално одобрение е имало единствено правителството на Жан Виденов през 1996 година малко преди да падне. Тогава страната е залята от протести заради фалиращи предприятия, липсата на стоки, банкови фалити, отпускането на необезпечени заеми, раждането на кредитни милионери и хиперинфлация, обезценила доходите на населението стотици пъти.

В онези години социолозите регистрират одобрение към кабинета едва 16 процента, което е само 4 пункта по-ниско от положителната оценка за МС на Денков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече