ПП-ДБ с нов ултиматум към ГЕРБ: Пипнете ли наши министри – край на мнозинството!

0

Предупреждение към ГЕРБ са отправили лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков и Асен Василев, пише „Галерия“. Те са информирали Бойко Борисов, че ще напуснат управлението ако при ротацията бъдат заменени техни министри.

Тагарев изглежда като един от най-сигурните членове на бъдещото правителство „Габриел. Той е изключително приближен до ръководството на НАТО и специално до американското лоби.

ПП-ДБ са готови да жертват едно-две имена, но не и тези на ключови позиции. От „Промяната“ не дават и дума да става за смяна на финансовия Асен Василев. Много си държат и на регионалния Андрей Цеков, а с особено доверие от страна на ръководството се ползвал и транспортният Георги Гвоздейков. За земеделския министър Кирил Вътев пък се смята, че е доста добре приет и от ДПС, макар да минава за кадър на ГЕРБ.

Споровете около вътрешния министър Калин Стоянов пък ще бъдат оставени да се развият във времето и в крайна сметка решение ще трябва да намери Мария Габриел.

Тя самата не дава индикации да е нарочила за смяна някой от сегашните министри, но според политици от опозицията е напълно възможно да се стигне до смяна на министри по нареждане на Борисов, след като тя поеме премиерския пост.

Поредният ултиматум на ПП-ДБ към ГЕРБ идва само седмица, след като стана ясно, че хора на Борисов отсега се точат за министерски постове. Това не е тайна за никого в политическите среди и самият лидер на ГЕРБ не го крие. Той обаче неколкократно настоя да не се използва повече думата „сглобка“ – и дори се опитва от своя страна да отвърне на ПП-ДБ с подобни заплахи.

В началото на ноември той нападна партньорите си от (не)коалицията с обвинението, че „навсякъде мърсуват с всякакви партии и всякакви коалиции, само да е срещу нас“.

Според източниците на „Галерия“ все пак ще има известни сътресения при ротацията. Опитът показва, че колкото и да е склонен към компромиси, Борисов винаги държи да наложи своето и нищо чудно след 6 март наистина да паднат неколцина министерски глави. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов дори е събирал активисти тези дни и е предупредил, че трябва да се готвят за избори, тъй като кабинетът вероятно ще падне. Не е ясно дали Коцето има вътрешна информация от ПП-ДБ, или просто иска да държи партийните редици в кондиция.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече