Тънки сметки: Борисов оставя Денков до края на мандата

0

Неочакван сценарий за бъдещето на властта е възможно да разиграе Бойко Борисов, чиято партия ГЕРБ в момента е част от сглобката, управляваща държавата. За него намекна социологът Андрей Райчев в свое телевизионно интервю през уикенда.

Според този ход Бойко Борисов щял да осуети ротацията и издигането на Мария Габриел като премиер. По този начин ГЕРБ ще остави негативите от управлението на ПП-ДБ. Точно защото в момента премиер е Николай Денков, а министрите са номинация на двете либерални коалиции, които са част от сглобката, ГЕРБ и СДС плащат много по-малка цена от партньорите си. На всичкото отгоре Борисов отчита, че много от редовите гербаджии са недоволни от сътрудничеството с партията на Кирил Петков и Асен Василев. Ако този сценарий бъде пуснат в ход, Николай Денков може да остане премиер до края на кабинета.

Подобен развои на събитията ще бъде свързан все пак и с неизбежен компромис от страна на Борисов, защото сега е в позицията на човек, чиято дума не е най-тежката в държавата, а той е най-силен, когато гради образа си сам.

В допълнително усложнение е, че между него и политическата философия на Асен Василев има дълбоки противоречия. Възпитаникът на Харвард, както и неговите съпартийци от ПП са дълбоко убедени, че България трябва да премине към западен начин на харчене и да живее назаем, както правят много хора по света. ГЕРБ и главно Борисов обаче са сред най-големите противници на заемите и ги възприемат като тежък товар за следващите поколения. В това отношение позицията на бившия премиер се припокрива с позицията на повечето парламентарно представени формации извън коалицията ПП-ДБ и отчасти БСП.

Иначе според повечето авторитетни анализатори разколът във властта не е толкова голям, а противоречията са основно във финансовите политики на правителството! „Сглобката“ ще издържи, защото геополитиката обединява управлението, а вътрешните проблеми не доминират в решенията на министрите и депутатите. Смисъл на съвместното управление е да се осигури стабилност, която НАТО и ЕС искат от страната ни. И нито една власт няма да се противопостави на този ултиматум, който е функция на двете тежки войни в Близкия изток и Украйна. На всичкото отгоре приоритетите на всички формации, които държат сглобката над водата, са повече от ясни – Шенген и еврозоната. Те са уточнени, ясно дефинирани и нямат алтернатива.

Всичко това налага извода, че поляризацията по отношение на политиката у нас в момента е измислена, така че противопоставянето между партиите е изкуствено. Още повече че и ДПС участва отчетливо във властта. След Нова година политическият пейзаж може да бъде още по-различен, тъй като Делян Пеевски, който се превърна във важен фактор при вземането на ключови държавни решения, най-вероятно ще оглави партията на Ахмед Доган. Засега Пеевски се оказва най-важният човек, от когото зависи доброто здраве на сглобката и доброто взаимодействие между отделните й части. Дори когато най-активният политик от ДПС размаха пръст на Николай Денков, досегашните най-важни защитници на премиера Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов се свиват в ъгъла, писа „Ретро“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече