Новият кмет на Варна разкри престъпна безотговорност в Общината

0

Новият кмет на Варна Благомир Коцев от ПП-ДБ заяви, че е заварил в Общината престъпна безотговорност по отношение стопанисването на служебните коли. Той лично е направил проверка и е установил, че от 200 служебни автомобила само около 25 са в изправност.

„Планирам да спра използването на близо 180 коли от парка на Общината. Ще се ползват само онези около 20 изправни и технически годни“, написа той във фейсбук. „Служебен транспорт ще се ползва само при наложителни случаи и при специален разрешителен режим. Директорите, сигурен съм, могат да идват и да напускат работното си място като всеки нормален гражданин на Варна – с личен или градски транспорт. Аз така идвам и си тръгвам от работа. Привилегии и елити в Общината няма да има. Това време мина“, зарече се Благомир Коцев.

Ето и неговия разказ за случката, публикуван вчера:

„Снощи към 16:20 часа отидох на внезапна проверка на строителни обекти от ремонтната програма, за която Община Варна е теглила заеми през 2021 г. и 2022 г. Пътувах за първи път със служебен автомобил на Общината, без отличителни надписи. Исках лично да проверя състоянието не само на улиците в ремонт, но и на автомобилния парк. И сега, пригответе се…

Общината има около 200 автомобила. От тях в сертифицирана изправност са около 25! В този, в който аз се качих, светиха множество сигнали за неизправност, включително и този за спирачките. От една година всички автомобили са оставени без поддръжка заради обжалване на обществени поръчки, съдебни дела и чиновнически процедури. Разбира се, слязох в гаража да говоря с шефа.

Отговорите държа да ви предам както съм чул:
“В общината имаме около 200 коли, някои от тях не съм виждал – дадени са за ползване на държавни структури, бивши министри и не знам още кой – аз просто трябваше да подпиша документите“, каза ми служителят.
Някои директори си имат „лични“ служебни коли и „лични“ служебни шофьори.

“На списък ни се водят шофьори”, каза началникът, „но някои са на пенсионна възраст, а други изобщо не са във Варна – дадени са заедно с колите да разкарват хора от държавни органи извън Варна!“

Но това не е всичко.

От 1 година колите на общината са оставени без ремонт и поддръжка, а масло и филтри се купуват чрез „авансите на домакините“, колкото и нелепо да звучи това. Качих се на един от автомобилите, с който не знам как изобщо успяхме да минем разстояние от под 10 километра в града. Техническа изправност този автомобил нямаше!

Тук става дума за престъпна безотговорност и докато не съм сигурен, че автомобилите са в изрядно техническо състояние, планирам да спра използването на близо 180 коли от парка на Общината. Ще се ползват само онези около 20 изправни и технически годни.

Служебен транспорт ще се ползва само при наложителни случаи и при специален разрешителен режим.

Директорите, сигурен съм, могат да идват и да напускат работното си място като всеки нормален гражданин на Варна – с личен или градски транспорт. Аз така идвам и си тръгвам от работа.

Привилегии и елити в Общината няма да има. Това време мина. Изискал съм доклад и решение за оптимизиране на автомобилния парк. Каквото е негодно и не подлежи на разумен ремонт, ще се бракува. Докато не получа работещо и ефикасно решение, ключовете за служебните автомобили ще останат в кабинета ми. Толкова по въпроса с избраните и прехвърлянето на отговорността! Имам и други истории за разказване. Скоро ще ги чуете.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече