Бойко Рашков в немилост!

0

Бившият МВР-шеф вече не е фаворит за антикорупционната комисия, ген. Атанасов настоявал негов човек да я поеме

Поредният препъни-камък за отношенията в управляващата коалиция ще се окаже поста на председателя на комисия „Антикорупция” Антон Славчев. Останал като завареник на Сотир Цацаров в стола на КПКОНПИ, доскорошният зам.-председател на комисията, която вече депутатите разделиха на две, до 6 януари трябва да има наследник.

Формално Славчев е начело на комисията, въпреки че според съда той никога не е назначаван за неин ръководител, а амбициите на ПП-ДБ да сложат Бойко Рашков на поста му се оказаха напълно охладени. При това – от самите тях. Съпредседателят на десницата ген. Атанас Атанасов гледал с все по-лошо око на идеята на отпадналия като авторитет в ПП-ДБ Кирил Петков да инсталира Рашков начело на комисията и бившият вътрешен министър е буквално изпаднал в немилост. Амбициите на Атанасов били на стола на звеното, отговарящо за корупцията да се постави или негов лично верен човек или дори той самият да имал възможност да се засили към ръководната позиция, издадоха пред „Уикенд” депутати, смаяни от огромния размах на апетитите му.


Мотивите на Атанасов да не се поставя Рашков се подкрепяли и от доста десни депутати. По думите им бившият МВР-шеф е ренегат по убеждения и лесно можел да се обърне срещу досегашните си покровители, както направил с президента Румен Радев и да започне да служи на нови властови господари при смяна на правителството. А такава на този етап се очертава да има през март, когато в баланса на силите в правителството ще натежи ГЕРБ след рокадата Денков-Габриел.

По-важно обаче според депутати било именно верен на десницата човек да поеме корупцията в комисията, а за конфискацията не се били загрижили толкова. Причината е ясна не само на народните представители, а и на всеки избирател, който може да събере в едно изречение думите „депутат” и „корупция”, ехидно коментират запознати с реалните причини демократите да натискат за свой човек на всемогъщия стол. Проблем за Атанасов и сие обаче е, че до 6 януари те по закон са длъжни да имат новоизбран началник на комисията, а и че партньорите от ГЕРБ и ДПС одобрявали Антон Славчев, което щяло да доведе до нови разпри в сглобката и нови изнудвания.

Въпреки че той е подал документи за кандидатстване в прокуратурата, от партията на Ахмед Доган настоявали младият чиновник да остане на поста си и занапред, а ГЕРБ също били много доволни от работата му. Според депутати истината била, че двете последно цитирани формации били всъщност в паника, че някой от квотата на ПП-ДБ ще овладее подобна структура, която може да стъжни битието на всеки политик и да се използва като умел инструмент за натиск. Затова щели да направят всичко възможно или да блокират избора на нов началник или да оставят Славчев на шефското кресло.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече