Герберите полудяха: Бойкот на парламента, докато ППДБ не върнат шефа на Пирогов

0

Припомняме, че единствено ПИК съобщи, че Борисов и депутатите му са бесни от едноличното решение на кабинета „Денков“ за смяната на шефа на „Пирогов“.

ПИК научи, че ГЕРБ ще обяви бойкот на парламента и няма да участва в гласуванията на никакви закони, докато ППДБ не разпоредят на кабинета „Денков“ да върне на работа шефа на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви пред събралите се журналисти:

„В управлението, което подкрепя правителството ние влязохме не с доверие, а с време.

Месеци наред правихме компромиси. Включително и миналата седмица, когато имахме постигната формална договорка. А с днешна дата вече се спекулира с темата здраве. Веднъж чрез грозния дебат в зала за управлението на НЗОК.

Имах личен разговор с премиера Денков за ситуацията в „Пирогов“. Отново заявявам – ние сме объркани кои са лидерите в ППДБ. С господин Денков говорихме по отношение на безпринципните смени, които се правят. Очевидно той няма качеството на министър-председател, след като здравният министър си взема решения без да са съгласувани с него.

Имаше ясна договорка между Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев, че не ни трябват повече трусове в управлението, а е важно да работим за държавен бюджет и Конституция“.

Атанасова отбеляза още:

„Нашата парламентарна група ще участва единствено в заседанията, които касаят приемането на измененията и допълненията на Конституцията. Няма да подкрепим едно решение на Министерски съвет, докато няма ясен механизъм. Думите в политиката означават отговорност, действията носят последици. Тази отговорност, ако искат да я носим заедно, а не чрез други мнозинства (както тяхното с БСП по темата „Лукойл“), е редно да седнем на масата и да обсъдим всички теми.

Ние многократно даваме един и същи сигнал. Щом носим заедно отговорността пред българските граждани, е редно и заедно да взимаме решенията. Трябваше вчера еврокомисар да дойде и да каже – трябва да бъде прекратена дерогацията за „Лукойл“.

Атанасова бе категорична: „Условия ние не поставяме, ние искаме партньорски отношения. Така, както сме го демонстрирали многократно. Миналата седмица дадохме крачка назад – именно защото желаем България да има държавен бюджет и да бъде променена Конституцията.

Започваме да мислим, че някой търси умишлено провокации.

Ние дадохме доверие в аванс. И то огромно по своя мащаб. Предвид, че ние сме първата политическа сила и подкрепихме правителство с мандат на втората. Очакваме те да преразгледат абсолютно всичките си действия и да ги синхронизират с нас. Това очакваме“.

Очакваме ППДБ да преразгледат отношението си към мнозинството. Ако считат, че това е коректно отношение, могат да продължат.

Десислава Атанасова изтъкна, че ГЕРБ не поставят условие за време на ППДБ, а че е „въпрос на време за България“. „Нашите нерви са здрави. Конституцията ще бъде подкрепена от ПГ на ГЕРБ. Надявам се, че никой от останалите парламентарни групи няма да си намери причина, за да не присъства в зала.

Атанасова изтъкна, че ГЕРБ си дават сметка какво означава България да няма държавен бюджет: „Две години го гледахме, когато Асен Василев беше финансов министър. Много по-важният въпрос е как оттук нататък ще продължим. Без доверие в партньорските отношения не може да се продължи. Трябва всеки да преосмисли действията и думите си. Ние ще разговаряме с колегите си, но искаме, който разговаря с нас, да държи на думата си. ГЕРБ е единна в позицията си“.

Делян Добрев заяви на свой ред: „И вчера еврокомисарят по финанси каза – изключително силно приветстваме желанието дерогациите към „Лукойл“ да бъдат премахнати. Целият свят вижда, че от 15 милиона барела преди войната ние започнахме да товарим по 40 барела. Имаме имената на корабите, имаме сателитни снимки къде отиват. „Лукойл“ са видели, че цялата тази история се разплита. И се готвят за бягане“.

Добрев не изключи, че са възможни провокации и протести, тъй като кабинетът не иска тези дерогации да бъдат отменени.

„Имаше кратък протест на „Нефтохим“ – Бургас преди месец или два. Очаквам този тип протести да се повторят. Според мен, те си го и признават, те са инспирирани от собствениците на „Лукойл“.

Запитан от ПИК дали от продажбата на „Лукойл“ се интересуват фирми, близки до Асен Василев и ПП, той отговори: „Нямам никаква представа какви фирми са. Но може да направят и както в Италия – уж се оттеглят, а се сключва сделка“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече