Защо КПКОНПИ се отказа от иск за 200 млн. лв. срещу Прокопиеви?

0

Антикорупционната комисия КПКОНПИ се е отказала от иска си за конфискация срещу бизнесмена Иво Прокопиев и съпругата му Галя и три дружества.

Искът срещу семейството и три дружества за 198 927 389 лв. беше предявено пред Окръжния съд в Бургас през 2018 г. От определение на съда от 12 октомври, което незнайно защо е било качено на сайта на съда едва сега, се разбира, че на 7 септември т.г. КПКОНПИ е заявила отказ от исковете си, пише „Сега“.

При този развой комисията е осъдена да плати и 852 хил. лв. деловодни разноски, се вижда в съдебното определение.

„Целта на наложените запори е да се нанесат вреди на бизнеса, за да се ограничат възможностите за финансова подкрепа на медиите“, коментира Прокопиев, който е и издател на „Дневник“ и „Капитал“, когато се разбра за обезпечителните мерки, наложени върху имуществото му по искане на комисията. 

От определението на Окръжния съд в Бургас не се разбира с какви мотиви КПКОНПИ (вече разделена на Комисия за противодействие на корупцията и втора за конфискация) се е отказала от иска си срещу семейство Прокопиеви.

Любопитното е, че съдия Панайот Атанасов не е осъдил КПКОНПИ да плати такса върху иска си срещу Прокопиеви. Тя би била над 7,9 млн. лв. в случая. Комисията вече е обжалвала в частта за разноските, така че предстои по казуса да се произнесе и Апелативният съд в Бургас.

Наскоро комисията беше осъдена да плати над 51 млн. лв. такси точно заради частичен отказ от иск срещу Цветан Василев. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече