Коледният базар на пъпа на София – ориенталски кич и китайска пластмаса + 7 лв. за картофки (СНИМКИ)

0

Ако искате да разберете защо нямаме работа в Шенген, няма нужда да ловите автобуса до Малко Търново, за да проверявате дупките в граничната ограда. Достатъчно е да направите един тур из центъра на София и да обиколите Коледния базар – смес от ориенталски кич и китайска пластмаса.

Асортиментът, който прелагат барачките, е обичайният – обикновени кюфтета, немски вурстове, зелевата чорба за препилите и крафт бира за настроение. Всичко обаче е  безогледно смесено в някакъв уродлив хибрид между българска мръсотия и европейски артикули, произведени в Китай.

Дечица от чуждоезикови школи се мъчат да пеят празнични песни, а групи пияници се хващат на хоро сред фасовете и чашките между павилионите, но като цяло настроението е добро.

Добри са и цените – чаша греяно вино е средно 8 лева, пържените картофи са 6-7, а вурстче с хлебче не пада под 10. Спрямо миналата година скокът е малък, но осезаем, от порядъка на около 15%.

Освен коледната украса, сериозно се натрапват и кичозните лога на фирмите-дарители, осигуряващи ни коледното настроение. Все от телекомуникационния бранш и този на финансовите институции, които хич не се връзват с духа на празника.Поне на Коледа можеше да получим нещо, различно от битак. Нищо, поне със сигурност изглежда по-добре от лъскавия урод пред „Александър Невски“, дето така и не разбрахме какво представлява.

Снимки: Lupa.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече