Започна демонтажът на фигурите от Паметника на Съветската армия (Снимки)

0

Започва демонтажът на фигурите на Паметника на съветската армия. Днес на монумента бе поставено допълнително скеле, което да го държи да не се срути. Още от сутринта край него е паркиран кран, има и засилено полицейско присъствие.

От рано сутринта край Паметника на съветската армия е паркиран багер
От рано сутринта край Паметника на съветската армия е паркиран багер Снимка: Юлиян Савчев
Край паметника пристигна областната управителка на София Вяра Тодева, която да обясни каква ще е съдбата му
Край паметника пристигна областната управителка на София Вяра Тодева, която да обясни каква ще е съдбата му Снимка: Юлиян Савчев

Фигурите ще бъдат преместени в държавен имот, където ще бъдат охранявани, обяви областният управител на София Вяра Тодева, която също пристигна край ПСА рано сутринта. Демонтирането се налага, защото експертиза е показала, че фигурите са опасни, защото са се появили сериозни пукнатини по тях. По думите на Вяра Тодева, за да се случи реставрацията, паметникът трябва да бъде демонтиран.

Скулпторът Марин Марков обясни, че фигурите са нацепени, особено краката на войника. През годините е прониквала влага, която е нацепвала отливката.

Днес ще се първите стъпки, ще бъде изградено скелето и ще бъдат демонтирани най-горните фигури, след това те ще бъдат описани и извозени, а после, след като бъдат реставрирани, ще бъдат поставени в Музея на социалистическото изкуство, обясни Вяра Тодева. Тя добави, че имали разговор с музея къде да бъдат фигурите.

Депутатът от „Възраждане“ Ивайло Чорбов се появи пред Паметника, който от сутринта се охранява от полиция и жандармерия. Към него се присъедини и Мая Манолова. 

Депутатът от "Възраждане" Ивайло Чорбов пристигна пред паметника
Депутатът от „Възраждане“ Ивайло Чорбов пристигна пред паметника Снимка: Юлиян Савчев

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече