Москва с остър коментар за демонтирането на паметника: Варварски действия!

0

Говорителят на руското МВнР Мария Захарова определи действията на властите в София по демонтажа на Паметника на Съветската армия като „варварски“, които по думите ѝ нямат оправдание и прошка. 

Според нея с леката ръка на „фашистващите евроатлантици“ в България монументът буквално се изпращал на бунището на историята. 

Ето и целият ѝ коментар, публикуван на Facebook страницата на посолството на Русия у нас: 

„Днес властите на София преминаха към практическа реализация на отдавна кроените срамни планове за демонтиране на Паметника на Съветската Армия. Величествената скулптурна композиция, издигната в знак на победата над нацизма, отдавна се е превърнала в заложник на местните политически игри и личните амбиции на отделни представители на управляващия елит. С лека ръка на фашистващите евроатлантици монументът буквално се изпраща на бунището на историята.

Варварските действия на българската страна нямат оправдание и прошка. Те изглеждат особено цинични в условията на галопиращ растеж на неонацистките настроения в самата Европа, деградиращо положение със спазването на човешките права и чудовищна фалшификация на историята.

България отдавна, без да го забелязва, върви по пътя на реабилитация на нацизма. Крайнодесни организации, които открито насърчават расова омраза и нетолерантност, излизат извън контрол. Въпреки забраните в София се провеждат шествия в чест на нацисткия колаборационист български генерал Х. Луков. На държавно ниво се насърчава агресивна русофобия, която по същество не се различава от расизма. Прави впечатление, че на този фон нашите настойчиви предложения за консултации относно по-нататъшната съдба на паметника, предвидени в член 14 от двустранния Договор за приятелство и сътрудничество, бяха без никаква свенливост пренебрегнаха от българската страна.

Смятаме разрушаването на паметника на общото ни минало за поредна враждебна стъпка на официална София, утежняваща и без това патовата ситуация в двустранните отношения. България отново, както неведнъж се е случвало, избира грешната страна на историята. Самата тя ще трябва изцяло да плати последствията от това срамно решение“, настоява в позицията си Мария Захарова. Москва с остър коментар за демонтирането на паметника: Варварски действия!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече