Николай Денков и Кирил Петков в сглобка срещу Асен Василев

0

Правителството на Николай Денков е разтърсено от силни турбуленции, които идват не само от странното партньорство с ГЕРБ, но и от силни междуособици в „Продължаваме промяната“. Във формацията отчетливо се очертавали два основни кръга – единият е формиран около финансовия министър Асен Василев, а другият – около премиера Николай Денков и Кирил Петков. Двете групи вече отчетливо враждували и водели битка за надмощие и влияние в политиката.

Функция на този контрапункт е скандалът в сектора здравеопазване, възникнал около отстраняването на шефа на „Пирогов“ Валентин Димитров. То бе поискано от здравния министър Христо Хинков, който е дългогодишен член на „Да, България“.

ГЕРБ и ДС обаче остро се противопоставиха на атаката срещу директора на „Пирогов“ и се усъмниха в проверката за злоупотреби, на която се позова Христо Хинков. Твърди се, че Асен Василев се обадил лично на Бойко Борисов, за да успокои страстите и да предложи разговори между коалиционните партньори преди поредните им разправии около спешната болница „Пирогов“.

Василев стоял твърдо на позицията, че времето налага компромиси, защото пред страната стоят важни въпроси като приемането на бюджета, отхвърляне ветото на президента за бронираната техника за Украйна и въобще оцеляването на сглобката в сложната вътрешна и геополитическа обстановка.

Борисов реагирал гневно заради неспазването на поетите ангажименти от страна ПП и директно попитал Василев: „След ротацията вие как ще се чувствате, ако научавате от медиите какво правим ние?“.

През последните месеци опозицията на Асен Василев срещу Кирил Петков и Николай Денков се очертавала все по-отчетливо, пише „Филтър“. Финансовият министър съзнателно се еманципирал от съпартийците си,г радейки индивидуална политика, която предполага допустимо сътрудничество с ГЕРБ и ДПС като единствен вариант за вземане на важни решения в държавата по определени политики.

В същото време Кирил Петков се чувствал изолиран от властта и се опитвал да внуши на Денков идеи за управлението. Петков смятал, че премиерът трябва да изразява остра позииця срещу Борисов, чиято партия по социологически проучвания продължава да води в електоралната подкрепа. На противопоположното мнение бил Асен Василев, който ясно осъзнавал, че на този етап друга политическа конфигурация не може да съществува и е по-разумно да се търсят мостове към ГЕРБ и дори ДПС за подкрепа на важни политики, отколкото да се стига до конфликти, които задълбочават и без това дълбоката политическа криза в страната.

Напоследък Асен Василев не се е появявал публично в компанията на Петков и Денков. За последно премиерът и Кирил Петков бяха заедно, когато „Банкеръ“ връчи годишните награди. На събитието Денков бе неотлъчно до Петков заедно с Лена Бориславова, която проведе дълъг и задълбочен разговор с бившия премиер.

Среди от ПП твърдят, че Асен Василев се налага все повече като авторитетна фигура в партията за сметка на Кирил Петков, чиито решения и спонтанни коментари по-скоро създават проблеми във формацията. Лидерите на останалите партии също търсели контакти най-вече с Асен Василев, разчитали на правилната му преценка и вече почти били маргинализирали Кирил Петков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече