260 000 лева струва премахването на Паметника на Съветската армия

1

260 000 струва премахването на Паметника на Съветската армия, съобщи пред БНТ областният управител на София Вяра Тодева.

Без произшествия премина нощта пред монумента в центъра на София, въпреки вчерашното напрежение. Засилено полицейско присъствие и КПП охраняват паметника, чието демонтиране от Княжеската градина започна.

Решението е на областната управа, заради лошото му състояние. Елементите ще се премахват поетапно и ще се съхраняват на друго място, след реставрация.

„Ние възложихме експертиза за състоянието на паметника, но на самите фигури. На самата конструкция е правена експертиза през 2019 г., но тогава не бяха изследвани фигурите. На 3 август с решение на МС паметника беше обявен за частна държавна собственост и премина в управление на областния управител“, заяви областният управител на София Вяра Тодева. По думите й при самото изграждане на монумента е записано, че е собственост на Министерство на културата.

„От там казаха, че този паметник не е културно ценност по смисъла на закона за културното наследство. Следователно те нямат отношение към него. Никой не пое отговорност за паметника“, уточни още Вяра Тодева. Сумите, които предстоят да бъдат предприети като ангажимент са на стойност 260 000.

След като от Музея на социализма обявиха, че нямат място, в което да експонират такъв голям обект се коментират различни идеи, къде все пак той да бъде изложен. Едно от предложенията е паркът до летището.

1 Коментар
  1. ОПА казва

    ТАМ ЩЕ СЕ ИЗДИГНЕ МЕМОРИАЛ НА АДОЛФ ХИТЛЕР,АДОЛФ ЗЕЛЕНСКИ,АДОЛФ НАТАНЯХУ И АДОЛФ ТАГАРЕВ..В ПОДНОЖИЕТО ЩЕ ИМА ГРУПОВА КОМПОЗИЦИЯ НА БОКО, РИСТО,КИРЧО И ДЕЛЯН АГА…СЛАВА КОКАИНЕ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече