Рок легендата Данчо Караджов: Време е всички съветски паметници да изчезнат!

0

„Време е съветските паметници да изчезнат. Не само МОЧА, а и останалите в другите градове.“

Това заяви легендарният музикант Йордан Караджов пред „България Днес“. Фронтменът на „Сигнал“ е категоричен, че у нас нямат място монументи на окупатори.

„Чудя се в каква държава наистина живеем. Да искаме да спасим и запазим паметници на страна, която ни е мъчила, а ние я защитаваме. Абсолютно съм за премахването на всички белези, които съветската държава е оставила в България. Моментално трябва да ги изтрием!“, категоричен е Караджов.

Ути Бъчваров не смята, че МОЧА трябва да бъде премахнат, а просто преместен
Ути Бъчваров не смята, че МОЧА трябва да бъде премахнат, а просто преместен

Паметници на съветската армия има във всички големи българки градове. Монументите обикновено са разположени така, че да се извисяват над населените места.

Ути Бъчваров също е категоричен, че паметникът на съветската армия трябва да бъде махнат от центъра на София. Монументът трябва да бъде преместен на друго място, но като смалено копие, категоричен е знаменитият готвач. За това трябва да се погрижи екип от експерти инженери, защото едно бързо демонтиране може да означава край с монумента.

„Новото правителство бърза да махне този паметник, това е ясно. Но избързаха. Първо трябваше да се помисли къде да се премести. Не е редно да се захвърля в полето и накрая да отиде за скрап. Този паметник е история. Ако го няма, няма да можем да разказваме на децата си. И така историята ще може да се преиначава. Паметникът на съветската армия трябва да бъде махнат от центъра на София, но да отиде на друго място. Разбира се, в доста по-малък вариант. Така един ден, след години, ще мога да заведа дъщеря си и да обясня историята на този паметник. Пък който иска да ходи и да му се кланя или да поставя цветя под него“, каза пред „България Днес“ Бъчваров, който е завършил изкуство и поназнайва доста неща, свързани с паметници и вида им.

Легендата на кулинарното шоу на БНТ зададе и още един важен въпрос. Той се чуди какво ще издигне на мястото на МОЧА, след като бъде махнат от центъра на София.

Според естрадната звезда Христо Кидиков е най-добре да се проведе модерният не само в България, а най-вече по света референдум за съдбата на съветските паметници у нас. Изпълнителят, който цъка „вефа“, е прекарал най-хубавите си години именно на подобен монумент – Альоша в Пловдив.

Кидиков обаче е сигурен, че държавата никога не би посегнала на емблематичния паметник на тепето, въоръжен с шмайзер.

„И да решат да махнат Альоша или който и да от другите паметници в България, няма да страдам“, каза пред вестника Кидика.

И добави: „Най-редно за мен е да се направи допитване до хората дали искат в градовете им да има съветски паметници. Които не искат, ще си проличи. И могат да се демонтират. А където си ги искат, да си останат. Така е най-честно, защото виждаме какви скандали стават за МОЧА“, завърши Кидиков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече