След лебедовата песен в политиката: Бойко Рашков влиза във Висшия съдебен съвет

0

Бойко Рашков приключва с политиката и сегашното му присъствие в парламента е неговата лебедова песен, която не се знае докога ще продължи. Два варианта има за развитието на кариерата на бившия вътрешен министър, научи „Филтър“ от депутати, които са особено близки с него. Първият бил да стане член на новата Комисия за противодействие на корупцията, но далеч по-вероятно е да влезе във Висшия съдебен съвет след промените в Конституцията.

Голямото желание на Рашков бе да оглави КПКОНПИ. То бе проявено още от времето, когато беше министър на вътрешните работи в правителството на „Продължаваме промяната“. По-късно идеята срещна отпор, особено в началото на управлението на сглобката. Причината е тенденциозното отношение на Бойко Рашков към ГЕРБ и дейността му като вътрешен министър, когато се разследваха само хората на Бойко Борисов, а бившият премиер беше арестуван незаконно.

Рашков стана депутат от ПП, но не и член на партията, въпреки че е имал предложение. Според хората на Кирил Петков това не е случайно. Така в бъдеще няма да бъде обвиняван в партийна пристрастност, ако за пореден път бъде номиниран за висок пост в държавата. В последните месеци Рашков умишлено избягва да влиза в политически войни и остри нападки. Незабележимото му присъствие в парламента и оглушителното му мълчание правят впечатление на всички безпристрастни наблюдатели на политическите процеси у нас.

Междувременно новата комисия за противодействие на корупцията с разследващи функции трябва да бъде сформирана в началото на 2024 година, както пише в приетия през октомври закон. Членовете на комисията ще са трима, колкото са и партиите в сглобката. ПП-ДБ ще номинират един, ГЕРБ-СДС втори, а ДПС – трети. Председател ще е всеки един от тях на ротационен принцип за по 2 години. Очаква се предложенията да се гласуват единодушно от мнозинството в Народното събрание.

Тежките разговори на Рашков с Кирил Петков и ръководството на „Продължаваме промяната“ все още текат, но шансовете му да влезе в новия държавен орган намаляват, научи „Филтър“. От ПП и ДБ играят предпазливо с човека от тяхната квота, защото Рашков е известен с това, че бързо се обръща срещу бившите си покровители, както това се е случвало с БСП и с президента Румен Радев, от чиято администрация влезе в изпълнителната власт.

Затова вече му предлагат да влезе във Висшия съдебен съвет, където ще е с по-малко власт. Рашков вече е бил в кадровия орган преди повече от 20 години. Новият висш съдебен съвет ще бъде избран след приемането на поправките в конституцията, които се гледат в парламента. Предвижда се разделянето му на две – съдийски и прокурорски съвет. Вторият ще бъде доминиран от представители на Народното събрание. То ще праща там шест души. Затова и проектът търпи критики. С промените влиянието на политическата класа върху държавното обвинение ще се засили още повече. Мандатът на новите членове ще е 4-годишен. Чисто професионално Бойко Рашков отговарял на всички изисквания за член на ВСС с дългия си стаж в следствието и в други държавни органи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече