Бойко Борисов реже глави в ГЕРБ

0

Клиентелисти със съмнителни биографии станаха партийни шефове в София

Бойко Борисов, след фиаското на кметските избори, започва чистка на шефове на ГЕРБ по места. Началото вече е поставено в столицата. В понеделник Борисов изненадващо отряза главите на досегашните герберски началници и постави уж нови лица, които по негови думи той щял лично да контролира. Да видим обаче кои са тези номенклатурчици?

В централния столичен район „Триадица” шеф на герберите става депутатът Николай Алгафари. Той е син на доскорошният червен ПР-експерт Нидал Алгафари, който със залеза на Столетницата обърна палачинката и вече е много мек в политическите си коментари и дори не крие пристрастието си към партията, вкарала сина му в парламента. За половин година като в Народното събрание обаче Алгафари-младши не се е прочул с кой знае каква законодателна инициатива или запомнящо се изказване. В партията той е сред яростните врагове на (не)коалиционните партньори от „Продължаваме промяната”. Не само на думи, а и на дела. Николай Алгафари като истински матросовец е готов на всичко, за да уязви опонентите.
При посещение в Смолян през пролетта, малко преди поредните парламентарни избори, той и колегата му от младежката организация на ГЕРБ Румен Александров, който от тази седмица е вече координатор за Банкя забелязват в центъра на града огромен транспарант на коалицията ПП-ДБ, окачен върху сградата на пощата. Гледката явно не им понася и решават да го нацапат. Речено – сторено. Двамата видни гербери се мятат в джип си и купуват от близък магазин няколко кутии с червена боя, валяци, стълба, ръкавици и предпазни гащеризони. Алгафари и Александров, като изпечени диверсанти, се връщат вечерта на мястото и намацват с боя транспаранта. За тяхно нещастие обаче този вандализъм не остават скрит и малко след това те са задържани от полицията. Хулиганската изцепка обаче остава без последствия, понеже те са с имунитет като кандидат-депутати. Не ги вкарват в килията, но смолянските ченгета изпращат материалите в прокуратурата, за да им повдигнат обвинение. Те са повредили чуждия плакат, за което могат да получат до 5 години. В прокуратурата обаче са на друго мнение. Разследването е прекратено, понеже инцидентът бил дребен. Абсурдното е, че двамата млади гербаджии дори не са разследвани за хулиганство, а техните действия са очевадно гаменски.


След чистката на Бойко Борисов шеф на ГЕРБ в район „Възраждане” става Станислав Петрунов. Той има дълга партийна кариера. Благодарение на членската си книжка е назначен за еколог в районното кметство, макар според запознати, образованието и квалификацията му да не стават за тази позиция. Може и да е така, но пък господинът се е доказал като верен последовател на правата партийна линия. Петрунов не пропуска да се възползва и от различните благини, които предоставя управлението на ГЕРБ в столичната община. Например, преди няколко години той се урежда с общински апартамент в лъскава кооперация. Ползва го срещу символичен наем, понеже бил безимотен. Не му пука, че е прередил стотици други семейства с деца и далеч по-ниски доходи, които от години напразно се надяват общината да им отпусне социално жилище.
След като преди месец ГЕРБ загуби катастрофално изборите в София, партийният кадър Станислав Петрунов логично е изритан от синекурния пост в община „Възраждане”. Партията бързо му намира нова работа. Екологът Петрунов, явно е универсален талант, и е пренасочен към друг сектор. Уреден е с още по-благ и връзкарски пост – става парламентарен секретар на Министерството на иновациите и растежа. Остава да видим дали сега по стара традиция няма да се обзаведе и с евтин държавен апартамент.


В район „Панчарево”, който е от малкото столични райони, където ГЕРБ печели изборите, Бойко Борисов назначи за партиен шеф Ваня Тагарева. Тя също е дългогодишен кадър на партията и има зад гърба си два мандата като общински съветник. Тагарева дори за кратко е била и зам.-шеф на столичните общинари. Заема поста след като именитият кардиолог проф. Иво Петров най-изненадващо се оттегли от ръководството на общината.


Преди да се настани на жълтите павета, Ваня Тагарева е зам.-кмет на район Панчарево и то по времето, когато там ударно се въртят далавери с имоти. Партийни активисти разказват, че мощно рамо на нейната кариера дава бащата на децата й. Защо ли Тагарева упорито крие неговото име? Явно таткото е доста заможен, щом вече е успял да кухи на хлапетата няколко апартамента в София и Поморие. На майка им пък е осигурил огромна къща в Бистрица, където да живеят безплатно.


В имуществената декларация на Ваня Тагарева не е посочено име на мъж или съпруг, с когото тя живее, независимо дали в брак или на съпружески начала. Към тайнствения родител насочват презимето и фамилията на двете момчета Сергей и Андрей, които са дарени с апартаменти. Според данните от декларацията бащата се казва Сергей Ташков. Точно като президента на футболен клуб „Витоша” (Бистрица) Сергей Ташков-Бейката. Супер звезда на бистришките тигри, както е известно, е Бойко Борисов.


Любопитна биография има и шефката на район „Кремиковци” Ивелина Джартова. Нейният съпруг е Томи Николов, който е бивш областен управител на София, а преди това е бил кмет на район „Кремиковци”. През далечната 1999 г. семейството купува от общината апартамент в кв. „Хаджи Димитър” за 7000 лв. Пет години по-късно, през 2004 г. синът им Александър е вкаран в списъка на крайно нуждаещите се в Кремиковци. Там, както вече написахме, е кмет баща му. Молбата е удовлетворена, но не в прашния краен квартал, а на пъпа на София – на ул. „Искър”. Жилището е 87 квадрата и Александър плаща за него нищожните 27 000 лева. При това няма данни той да е бил наемател на този общински имот през последните години, което би му дало някакво право да го купи. Едва минава година от придобивката и Александър дарява апартамента на баща ни, а той го продава вече за 234 хил. лева.


С изгодна общинска заменка се урежда и деверът на новата надежда на ГЕРБ. Братът на Томи Николов – Мариян, прехвърля на столична община два порутени апартамента в Ботунец и взема за тях имот на околовръстния път. Той е продаден набързо за 600 000 евро. Не са оставени с празни ръце и родителите на Томи Николов. Те вземат за стотинки общински терени в „Дружба”, после ги даряват на сина си и той продава правото на строеж върху тях за над 600 000 лева. Явно за Николов търговията с имоти е житейското му призвание, понеже заедно с шефа си – бившият областен управител Веселин Пенев продават т. нар. Царски конюшни, над 7 декара имот за по 90 лв. на квадрат в центъра на София. Бойко Борисов сигурно е забравил тези далавери на семейството, след като възлага на Ивелина Джартова отговорната мисия да възроди партията в „Кремиковци”.


В някои медии посочиха сред новите шефове и името на депутата Даниел Александров. Той мълчи в парламента, но хората забелязаха характерната му физиономия, понеже дълго време се явяваше винаги зад гърба на Борисов при всяка негова поява по телевизията. След това се разчу, че бил съветник на премиера по младежки и спортни въпроси. За беда на иначе мълчаливият в залата парламентарист, се разчу, че е обвинен в блудство с малолетна. Той се опита да се изкара жертва на интриги, които е развъртяла бившата му съпруга, понеже двамата били в развод. Така или иначе аргументите му се оказаха хлабави и беше принуден да си даде имунитета. Покрай тази история се размина с възможността да се кандидатира за кмет на родния си град Дупница, макар и до последно да е фаворит на партията за поста.


Според новата мълва Даниел Александров щял да бъде компенсиран с друг пост – готвели го за шеф на ГЕРБ в област Кюстендил. Очаква се съвсем скоро Борисов да направи чистка и в този район, понеже резултати от изборите са катастрофални, а и се задава вълна от прокурорски проверки. В Кюстендил партията се управлява от 2020 г. от Даниел Данчев, производител на врати и дограми. Според данни от Търговския регистър, а и хора от града твърдят, че бизнесът му е възходящ, откакто е станал гербаджия. Затова пък партията на местно ниво е в криза, като в Дупница дори претърпя унизителен погром и то след 11 години царуване на кмета-гербаджия Методи Чимев. Наследилият го на поста Първан Дангов тези дни заяви, че е подготвил 10-тина сигнала до прокуратурата за далаверите, извъртени през 3-те изминали мандата управление на ГЕРБ в града. Нещо повече, Дангов, явно подобно на повечето българи няма вяра на прокуратурата, и затова по негови думи ще иска и среща с Бойко Борисов, за да му изнесе „в цифри, числа и факти” какви са ги вършили неговите хора и той самият да прецени как се ползва неговото име и дали може да има доверие на тези лица.


Най-пресният пример е коледната украса – миналата година за нея кметството плаща 57 000 лева, докато сега тя струва само 1000 лева. Зам.-кметица, която по неизвестни причини е доведена от София в Дупница, по думите на запознати прибрала наскоро 20 хил. лева бонус. Твърди се, че лице от екипа на Чимев държи луксозно обзаведен апартамент в т.нар. социални жилища, които обаче са предназначени само за социално слаби. Това са едни от най-дребните прегрешения, а Дангов е приготвил и далеч по-фрапиращи примери за менте-обществени поръчки, благодарение на които общината е санкционирана с 1,4 млн. лева, при това само през последните 4 години.


Да припомним, че в далечната 2009 г. общинският координатор на ГЕРБ в Дупница Крум Милев и членът на общинското ръководство Емил Гущеров, бивш депутат с показателния прякор Вертуто, загубиха партийните си постове понеже публично се обявиха в защита на братя Галеви. Двамата в телевизионен ефир обясняваха колко много са направили подгонените като мафиоти за просперитета на града. Крум Милев и Емил Вертуто тогава бяха отстранени от постовете им в ГЕРБ, но останаха общински съветници. След това Милев успешно изкара три мандата като несменяем зам.-кмет на Методи Чимев, а Емил Гущеров, който впрочем известно време работи като портиер на бариерата на имението на Галеви в с. Ресилово, става председател на общинския съвет.


Техният съученик и транспортният бос Ивайло Константинов – Ивкони пък е общински координатор на ГЕРБ в Дупница и ако Дангов изпълни заканите си, нищо чудно Бойко Борисов да му намери заместник. Да припомним, че Константинов преди години беше приближен на ДПС, но после се прехвърли към ГЕРБ. Стана и депутат, но за кратко през 2017 г. Подаде си оставката след поредна катастрофа на автобусната фирма, свързана с него. Тогава беше съобщено, че е започнала проверка и на прословутата „Юнион Ивкони”, но повече нищо не се чу.
В Благоевград наскоро се надигна вълна от недоволство срещу областния координатор Андрей Новаков и временната общинска шефка Даниела Савеклиева. Недоволни гербери дори изпратиха писмо до Бойко Борисов с искане за спешната им смяна. Основният мотив на тяхното недоволство е изключително тежката загуба на местните избори в Благоевград. Твърди се, че умишлено не е проведена активна предизборна кампания, но пък се вземат еднолични решения.
Само за няколко месеца ГЕРБ в Благоевград от първа сила едва докретва до третото място с трагичните 2846 гласа. Сред причините за този срив бунтарите посочват и развихрилият се клиентелизъм – назначаването на важни постове на иначе компрометирани лица, но пък шефове в местния ГЕРБ. Въпреки призивите за оставка, досега не се е чуло нито Андрей Новаков, нито Даниела Савеклиева да са си подали оставка. Напротив, Андрей Новаков отиде да служи като войник, понеже според слуховете, след като сдаде мястото на евродепутат в Брюксел, се гласял да заеме пост в НАТО.


На този фон на кариеристи, които добре се ползват от ГЕРБ като трамплин за кариерно развитие и материално благополучие и затова със зъби и нокти си пазят постовете, някакво формално достойнство прояви лидерката на младежи ГЕРБ във Варна Славена Точева. След разгрома на кметските избори, бившата хостеса и републиканска шампионка по преференции, обяви, че лично поема отговорност за загубата и напуска парламента. Защо ли никой не й повярва? ГЕРБ все пак са партия на Бойко Борисов и негово е последното решение.

Лавина от оставки заради новата фаворитка Даниела Райчева

Зам.-шефката на ГЕРБ в столицата предизвикала бунт в община „Нови Искър”

Оставка или чистка! Пред този избор са били изправени юристи от столичния район „Нови Искър”, след като най-новата фаворитка на Бойко Борисов – кметицата на район „Възраждане” Даниела Райчева е била избрана за кмет през 2015 г. За това разказаха пред „Уикенд” паметливи общинари, след като в понеделник лидерът на ГЕРБ изрина ръководството на партията в столицата и направи Райчева своя дясна ръка в София.
Русата дама е един от най-успешните кметове на „Нови Искър”, ала на последните местни избори успя да се класира като победителка в район „Възраждане”. Според запознати, Райчева е от любимките на Борисов заради амбицията си и твърдата ръка, с която управлява, но не и на екипите, с които е работила. Уж скромната майка на дъщерите София и Румяна се оказала истински ад за юристите в община „Нови Искър”, които били поставени пред избора или да подадат оставки или да бъдат изгонени от общината, когато дамата влязла във владение на общината.
Масово прависти в общината решават да хвърлят оставки, вместо да чакат да бъдат уволнени от новата главатарка на общината, разказаха пред „Уикенд” гневни от решението на Борисов хора от ГЕРБ. По думите им дамата е изключително способна, но и крайно безскрупулна в решенията си кой да е в екипа й и именно затова Борисов я избрал да властва над столичните координатори на партията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече