Бойко поема руля на властта след ротацията, вече не вярва на Габриел

0

Премиерът Денков хвърля оставка на 6 март

Хората искат да се върне моето време! Така във вторник в град Раковски лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разбули окончателно истината, че след ротацията между кабинетите Габриел-Денков, не бившият еврокомисар, а именно той ще поеме руля на властта, научи „Уикенд”.

От месеци Мария Габриел е изгубила доверието на Борисов, за да оглави очакваното през пролетта правителство, тъй като силно изпитва афинитет към фракциите на „Продължаваме Промяната”, разкриха недоволни депутати от  ГЕРБ пред наш репортер. Младата дама от Гоце Делчев все повече разчитала на новите си покровители и пренебрегвала задължението си като вицепремиер, а именно – да осведомява Борисов за всички идеи на ПП, които не стигат до ГЕРБ, но се прокрадват в пленарна зала. Тя била особено близка до премиера акад. Николай Денков и на практика всеки ден прекарвала поне около час в кабинета му.


Затова и Борисов решил радикално при ротация именно той да се върне на бял кон в Министерски съвет, а не Мария Габриел, както бе договорката между партиите. От месеци Габриел отказвала да ходатайства на ГЕРБ за постове, разпределения на власт и имане, а Борисов бил вбесен, че е сложил хубавицата на пост, от който тя се възползвала в ущърб на генералската формация. Според запознати, лидерът на ГЕРБ нямал търпение да дойде пролетта и да сложи отново ръка на държавата, като стане премиер, а за Габриел бил умуван постът вицепремиер и министър на външните работи, тъй като все пак се разчитало на контактите й в Брюксел по темата „Шенген”.


Наболелият казус се изостри жестоко в последните дни, след като България получи милостинята да стане част от общността само по въздух, а премиерът Николай Денков заплаши с остри санкции и разправа австрийските компании с бизнес у нас. Затова и лидерът на ГЕРБ очаквал с трепет датата 6 март, когато премиерът Денков ще подаде оставка официално и ще позволи формацията на Борисов да започне ново кадруване, и да реализира списъка си за смени на министри. Така според самия Борисов партньорите от Европа щели да погледнат по-благосклонно за влизането ни в Шенген. Според депутати обаче Бойко Борисов мечтаел да се върне на власт и заради самото си его и няма да позволи Мария Габриел да поеме ротацията, въпреки че от ПП разчитали именно на това, тъй като почти „осиновили” амбициозната бивша еврокомисарка.


Червените точки на Мария Габриел се трупат по много линии. От ГЕРБ например открито недоволствали, че тя няма позиция по нито един вътрешнополитически въпрос, въпреки че е вицепремиер. Освен това неотдавна си позволила в Брюксел да коментира по груб начин български политически лидери, за което те разбрали от европартньорите ни, които били искрено удивени.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече