2,2 млн долара за имиджа на Домусчиеви във Вашингтон

0

2,2 милиона долара за избелване на имиджа в Сената и Конгреса във Вашингтон от собствениците на кораба с половин тон кокаин

Григор Лилов, разследващ журналист, разкрива във фейсбук, как се бори Магнитски превантивно. „След първите санкции по Магнитски у нас през 2021, когато бяха ударени близкостоящи до тях лица, Домусчиеви брадърс започват операция по спасяване на имиджа си в САЩ, която завърши със залавянето на техния кораб Верила с цяла планина от кокаин в ирландските брегове, но имаше и върхове като посещението тази пролет в София на бившия президент на САЩ Бил Клинтън.“

Според „Форбус“ братята Кирил и Георги Домусчиеви са не само милиардери, но и най-богатите българи в момента

Избелването за близо 5 милиона долара бе почернено от половин тон снежнобял чист прах.

„С името само на олигарха Кирил Домусчиев, без да броим отделно брат му – олигарха Георги Домусчиев, са свърани огромни суми за лобизъм във Вашингтон.

Регистърът извади 26 плащания по договори на Кирил Домусчиев (21 съвместно с брат му) за 2 160 000 долара. За 2 години. Средно по милион и отгоре на година. Не потърсих справка и за някоя от многобройните им фирми, за които също е възможно да имат договори. Какво търсех ли? – Сумите за лобизъм в Конгреса на САЩ – в Палатата на представителите и в Сената.
Сумата от над 2 милиона не е показателна. Защото на 22 март мин. г. неговата фирма Huvepharma е представена като най-новия член на Консултативния съвет към Президента на Търговската камара на САЩ във Вашингтон. Причината – братята Домусчиеви присъстват в САЩ в 6 американски щата с 5 завода и 2 развойни центрове.

Предполагам, че след случилото се в Ирландия с кораба „Верила” тези суми за лобизъм неколкократно ще нараснат.

Но и колкото да нарастват, никакви пари не са в състояние да изтрият случилото се, коментура журналистът.  Неизбежно ще последва отдръпване – не светкавично, немасирано, постепенно. Без публичен шум. Империята достигна върха си тази година, особено с посещението у нас през пролетта на експрезидента Бил Клинтън (като гост на Конфедерацията на работодателите у нас, председателствана от Кирил Домусчиев от 2014 г. насам)

„Кокаиновите моряци“ на кораба на Домусчиев,  обвинени за коледната пратка половин тон бял прашец

В разследване на сайта „Бърд“ за кокаиновите моряци, са показани снимките на Николай Пенчев (вляво) и Камен Петков (вдясно с оръжието). Пенчев се афишира като фен на Русия, но няма данни за фирмена дейност. Петков се оказа освен „кокаиново муле“, също и „данъчно муле“. През 2020 Камен Петков става управител на фирма, която е задлъжняла на НАП. Фирмената история е интересна. Създадена през 2006 г., Мелсабрия ЕООД е собственост на швейцарска офшорка, представлявана от тамошен фидуциар. Разбирай, че някой е скрил едни пари.

Източници: Bird.bg, bnews.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече