Съветниците на Радев бутат скандалната проф. Григорова за лице на президентската партия

0

Скандалът с проф. Дарина Григорова, от чиито проруски позиции Академичният съвет на СУ „Св. Климент Охридски“ се разграничи с нарочна позиция, е отекнал силно в президентството. Някои от съветниците на Радев се опитват да убедят държавния глава, че ще бъде много силен ход, ако симпатичната проф. Григорова бъде привлечена към новата президентска партия, за която все по-упорито се говори напоследък.

Някои дори били на мнение, че е добре историчката да стане лице на евентуалната формация, защото ще привлече целия проруски електорат, който стои твърдо зад Радев.

Държавният глава обаче бил скептичен към подобен ход, защото смятал, че по този начин партията ще се легимира официално като пропутинска. Президентът поддържа дистанцирана позиция по отношение на войната в Украйна, но се противопоставя на военната помощ, която страната ни оказва на Зеленски.

В началото на декември той наложи вето върху закона за ратифициане на споразумението между България и Украйна, с което страната ни дарява на Киев над 100 ненужни бронетранспортьора тип БТР-60 от дълбоките военновременни запази на национална служба „Жандармерия“ към МВР.

В мотивите си той посочи, че „народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаснала необходимост“.

Според него подобна високопроходима техника би могла да се използва за защита на българската граница в условията на мигрантски поток, както и за оказване на помощ при бедствия и аварии. Ветото му обаче не мина в парламента.

Самата проф. Григорова пък, която близки до Радев настояват да стане лице на партията, едва ли би се съгласила това да се случи. В академичните среди историчката е известна с изразяването на непопулярни позиции, но с твърдото си нежелание да се включва в каквито и да било политически проекти, пише „Филтър“.

Софийският универститет се разграничи от нея основно заради скорошно интервю, в което Григорова коментира демонтажа на Паметника на Съветската армия и войната в Украйна. Във въпросното интервю тя определя случващото се с паметника като вандалски акт и заявява, че „чисто психологическият ефект от вакханалията с разрушаването му цели в Русия да се създаде основателна българофобия“.

Освен това тя заявява, че не всички украинци са зарази от русофобия. В интервюто тя нарича Зеленски нечистоплътен. Най-скандално е твърдението й, че денацификацията на Украйна е въпрос на време, а после може да последва денацификация и на България.

Сред най-яростните защитници на професора е Петър Волгин, чието интервю с посланик Елеонора Мирофанова не бе излъчено по БНР. Решението беше взето от ръководството на радиото след нареждане на Делян Пеевски.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече