Майката на Радев мизерства по празниците

0

Повече от три месеца майката на президента Румен Радев и съселяните й от хасковското село Славяново живеят на ръба на мизерията без вода. Като в бедствено положение изкарали и най-светлите рождествени празници, без да могат да изчистят домовете си, да спретнат трапезите както подобава, и да се изкъпят като нормални хора, пише „Ретро“.

Проблеми с водоснабдяването в района имат от години, но никога не е било толкова зле, жалват се местните. Те споделят, че преди водата поне ту спирала, ту идвала, а сега, вече месеци наред, нямало налягане и от чешмите не потичала ни капка. Жителите на селото са писали до омбудсмана Диана Ковачева, последвала проверка, а отговорът – няма достатъчно вода в кладенците. „Има проблем от много години, но с продължителното засушаване през лятото намаля дебитът на река Голяма, която в момента изобщо не е голяма. Кладенците са изградени в непосредствена близост до самата река и са зависими от нея. В момента тя е суха“, коментира неотдавна кметът на селото.

Училището в Славяново, в което навремето е бил ученик и президентът Радев, е без вода от началото на новата учебна година. Пълнят се бидони, туби и шишета от кладенците и се извозват с автобуси, за да се поддържа хигиената а тоалетните и да има с какво децата да си измият ръцете.

От ВиК твърдят, че са направили всичко възможно, но няма как да решат проблема, след като сондажните кладенци са пресъхнали. Решението е в нов водоизточник. Работи се в тази посока, но ще са нужни поне 4-5 месеца.

Майката на президента Румен Радев живее сама. Онези, които могат да разчитат на съпруг или роднини, се справяли по-леко, но пенсионерката е вдовица от близо З години и се бори с всички злободневни проблеми сам-самичка. Със сина си тя се чувала всеки ден по телефона. Станка обаче не била съгласна да се мести да живее в столицата при него или при сестра му Лозана дори само за суровия зимен сезон. Тя се отоплявала с печка на дърва, въпреки че преди години заради камината с покойния мъж Георги направили пожар в дома си. Поне пенсионерката била мобилна й имала възможност да ходи с колата до по-големите градове наоколо, за да си купува от супермаркетите минерална вода за пиене. Тя изкара шофьорския курс и взе книжка на достолепната възраст 80 години, а в момента управлява симпатично дамско сузуки, подарък от сина й.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече