Денков срещу фалшивите новини за Шенген! Няма да приемаме 6000 сирийци и афганистанци

0

Няма нови условия, свързани с броя на мигрантите от Сирия и Афганистан, които България ще регистрира като държава членка на Шенген. Страната ни ще продължи, както и досега, да прилага Регламента Дъблин, подписан преди 10 години. Това се посочва в публикация на официалната Фейсбук страница на Министерския съвет.

„Успехът на България с присъединяването към Шенгенското пространство, първо по въздух и вода, дойде в среда на мащабна дезинформация от страни, които искат да отклонят държавата ни от европейския ѝ път и от високия стандарт на живот за хората у нас. Как? С обичайния метод да всяват страх и омраза чрез фалшиви новини“, съобщават от правителството.

„Фалшива новина: България се е съгласила да приеме 6000 сирийци и афганистанци в сделка по нови условия на Австрия за вдигане на ветото за Шенген“, пише в публикацията.

От Министерския съвет припомнят и какви са резултатите спазването на регламента през 2023 година, според данните на Държавна агенция за бежанците при Министерския съвет. Заявените входящи трансфери от Австрия към България са 193, като реално осъществените от тях са 113. Общо 55 от осъществените трансфери от Австрия към България са прехвърлени чрез организирани 11 чартърни полета.

Разпределението на прехвърлените лица през 2023 г. по националности е както следва: Сирия – 69; Афганистан – 24; Мароко – 17; без гражданство – един, Иран – един; Турция – един.

Борбата с дезинформацията ще бъде важна задача на правителството тази година. Добрата новина е, че по пътя към пълната интеграция на България в Европа фактите обезоръжават фалшивите новини и пропагандата, посочват още от Министерския съвет.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече