Залагат капан на Васил Терзиев

0

Кметът на София Васил Терзиев е абсолютно ново лице в политиката, при това скочи в дълбокото, защото според мнозина неговият пост е третият по-важност в страната – след тези на премиера и председателя на парламента. Чисто нови и безпрецедентни са проблемите, с които се сблъсква още от самото начало на управлението си. Работата на общината е напълно блокирана заради липсата на управител на Общинския съвет. Няма бюджет, има опасност да спре европейското финансиране по стратегически проекти като метрото, а партиите в СОС се изнудват брутално и това няма изглед скоро да спре.

Пет станаха вече умишлено провалените опити за избор на председател на СОС. При последния ялово напън на 18 декември 2023г. гласуваха едва 30 от общо 61 общински съветници – очевиден балотаж. Провали се и намерението на иначе консенсуса фигура на професор Вили Лилков да налее малко разум в общинарските глави. БСП и „Възраждане“ дори демонстративно не дойдоха на среща.

Васил Терзиев е изправен пред предизвикателството да убеди общинските съветници, че саморазвушителното поведение тласка София към блатото. Шансовете му за това обаче не са големи, защото марионетното им поведение се контролира от партийните централи. Формулата за излизане от столичната управленска криза е проста – лидерът Бойко Борисов и първенците на Продължаваме промяната – Демократична България трябва да седна на една маса и да се разберат.

Залогът е огромен! З миналата година е внушителните 2,5 млрд. лева, а тази година ако се спази традицията трябва да е още по-голям. Детски градини, поликлиники, градски транспорт, ремонти – всичко чака на общинско финансиране.

„Нека СОС се разберат, както могат!“ На нас втора сглобка ще ни дойде малко в повече. Ние няма да участваме в преговорите за председател, зарече се Бойко Борисов от Казанлък.

„Нашето положение е да изберем временен председател на Сос, за да можем да решим част от неотложните проблеми на града с това как да се разплатим с част по проектите по европейско финансиране.

Важно е да приеме и план-сметката за отпадъците. Политическите разговори могат да продължат до момента, в който се приеме бюджетът, което ще се случи към края на февруари 2024 година. Има риск от. загуба на безвъзмездната финансова мощ. По сметките от които се плащат тези проекти, нямата пари“, казва кметът Васил Терзиев.

Градоначалникът умишлено се държи в шах, като се блокира работата на общината, признаха пред „Галерия“ наши източници от „Московска 33“. Целта е новата сглобка да се изтъргува на висока цена. Изнудването също така влиза в играта. Ако нещата загрубеят може да се предизвика умишлена криза с боклука, а този грях ще бъде пришит на Васил Терзиев.

вървят тежки пазарлъци на всички нива. Освен споровете за председател на СОС има мераци към цял куп директорски постове в общинските фирми. Пословична е златната кокошка на „Софийски имоти“, която бе сериозно опоскана през годините, но има още бял хляб в нея. Пачки с пари като есенна шума падат и в „Паркинги и гаражи“.

ГЕРБ и ПП-ДБ са наясно, че това надлъгване не може да продължи дълго 1,5 милионна София е заложник на партийни интереси, което е самоубийствено и цинично. За това вероятно от тази криза все някак ще се излезе. Въпросът е на каква цена, пише „Галерия“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече