И Станишев къса с БСП, пристана на Радев

0

Още един ключов герой от БСП, и то с огромно влияние в Брюксел, ще скъса с „червените“ и ще пристане на новия проект на президента Румен Радев. Бившият премиер Сергей Станишев и експрезидент на Партията на европейските социалисти е направил завой в убежденията си и ще е един от флагманите на партия „Трети март“, когато официално сдружението се превърне в политическа формация, оглавявана индиректно от държавния глава.

Радев вече има свое „лоби“ в Европейския парламент в лицето на евродепутатите Елена Йончева, Петър Витанов и Цветелина Пенкова, които са намерили блажен пристан в ЕП, благодарение на БСП. Освен тях тримата вече и лично експрезидентът на ПЕС с мандат от цели 11 години – главата на всички европейски социалисти, решил да мине в лагера на Радев и да се отлъчи от столетницата, ръководена от Корнелия Нинова.

Станишев и Радев са провели няколко разговора, като посредник е била бившата любима на „червения“ началник – Елена Йончева, пише „Уикенд“. След Витанов тя бе следващата в Брюксел, която изневери на Нинова и се обяви в подкрепа на държавния глава. Това в момента прави и Станишев, който не пропускал пред европейските партньори да критикува ръководителката на партията как се изживява като диктатор и руши лявото в България.

Като дългогодишен ръководител на ПЕС, Станишев авторитетно и остро се изказвал пред европейския висш ешелон и за начина, по който Нинова отказва да стане част от обща лява коалиция и категоричо отрича съществуването на силна левичарска формация като „Левицата“, не пропуска ли да „Изкаже съжаление“, че тя е положила разделителната линия между БСП и президента Радев.

Сергей бе над десетилетие главатар на всички леви в Европа и авторитетът му пред социалистите бил безспорен, а и много удобен за държавния глава и прохождащата му формация. Едва миналата година бившият премиер предаде щафетата на наследника си Стефан Льовен, а за отказа си от четвърти мандат начело на социалистите в ЕП обвини Корнелия Нинова, до която е докарала БСП.

Радев пък разчитал на авторитета и влиянието на Станишев, който и до днес от повече леви в Брюксел се смята за неформален шеф на ПЕС. Президентът имал амбицията да трасира пътя на бъдещата си партия към припознаване от европейските партньори.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече