Асен Василев ще е вицепремиер след ротацията, Денков е аут

0

Настоящият министър на финансите Асен Василев да бъде и вицепремиер в правителството, подкрепено от ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ след ротацията, която ще се случи между 5 и 10 март, твърдят няколко източника на Lupa.bg от високите етажи на властта. Подобни слухове вървят от дни, а днес такова изказване направи и председателя на парламента Росен Желязков от ГЕРБ, който е на посещение в Индия и Виетнам. Преди дни за същото намекна и считания за близък до ГЕРБ Георги Харизанов.

В настоящото правителство Николай Денков е премиер, а Мария Габриел в министър на външните работи и вицепремиер. От изказването на Желязков обаче става известно, че най-близкото място до премиера на ГЕРБ при ротацията ще заеме Асен Василев, а Николай Денков вероятно ще бъде министър на образованието.

По-рано в петък (5 януари) медии съобщиха, че ГЕРБ разчита новото правителство да бъде избрано с нейния първи мандат. А потърсен за реакция от БТА, Христо Иванов от „Демократична България“ заяви, че преговорите по темата предстоят.

Отношението на ГЕРБ и Борисов към министъра на финансите Асен Василев се очертава като много нееднознчно. От най-яростни критици един към друг, сега двамата показват единомислие в множество аспекти: Борисов похвали Василев за Бюджет 2024 и за отказа от руски петрол; Василев индиректно зае страната на ГЕРБ и ДПС по сюжета с директора на „Пирогов“; Борисов единствен публично не възрази срещу намерението на министъра на финансите да се продават земи от Държавния поземлен фонд.

В началото на юни, когато се договаряше първия съвместен кабинет на ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ Николай Денков първо посочи и Асен Василев за вицепремиер, заедно с Мария Габриел. Едва няколко часа по-късно обаче в неофициални разговори в кулоарите на Народното събрание това беше определено като „техническа грешка“ и вицепремиер остана само Мария Габриел.

Според източник на Lupa.bg, съществува вероятност, за да няма напрежение между (не)коалиционните партньори, а и за да бъдат изпълнени предварителните договорки, акад. Николай Денков също да получи вицепремиерски пост. Така на практика може да има двама вицепремиери – Асен Василев и Денков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече