Вигенин всява смут: Правителството се готви да разселва бежанци по общините

0

„Това, което се случва е пряк риск за националната сигурност на България, а ползите са близки до нулата. Въздушният Шенген е залъгалка за наивници“, заяви зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин в ефира на БТВ.

„На час по лъжичка става ясно за какво става въпрос“, гневен бе бившият външен министър от кабинета „Станишев“ по повод на споразумението с Австрия за т.нар. „въздушен Шенген“. Той посочи, че вече е публикувано решението, с което България и Румъния станаха част от „полу Шенген“, а към него има приложение с две изявления – на Австрия, България и Румъния от една страна и от друга страна на ЕК. Изявлението е от името на правителството, каза той в предаването.

Вигенин се разгневи, че „България се ангажира без ограничения, при ускорена процедура, в рамките на 3 работни дни да се получава съгласие и да приема всички заявени за връщане емигранти, влезли и регистрирани в България, получили статут и заминали в Австрия. По официални данни само за 2022 г. това са над 9000 души, а ние сме се съгласили за 6000, за 2023 вероятно говорим за същите числа“, смята той.

Според него утрояването на силите на Фронтекс и финансирането за граничната сигурност не е разписано в изявлението на ЕК.

„Само декларират, че ще продължат подкрепата, това е различно от засилена подкрепа. Вярвам само на това, което пише черно на бяло. Иначе: „Тати ми обеща колело, ама друг път“, на тоя принцип сме и с Шенген“, заяви още Вигенин.

Според него Австрия нееднократно е заявявала, че няма проблем с България и попита какво налага правителството да се ангажира с тези ускорени процедури.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече