Варненецът инж. Наум Наумов със сензационно признание: Учредихме „Възраждане“ с измама!

0

Едва 68 души са присъствали на основаването на партията в град Плиска, останалите до законовите 500 са фантоми

Проруската партия „Възраждане” на Костадин Костадинов, национално известен като Костя Копейкин, е създадена абсолютно незаконно, тъй като не е спазено основното изискване на учредителното събрание да присъстват минимум 500 човека. Това сензационно обяви варненецът инж. Наум Наумов, в интервю за подкаста на Ивелин Николов „ИнтервюТо”. Наумов присъства на фамозното събрание на 2 август 2014 г. в читалището на град Плиска и става свидетел на порочното зачеване на проруската формация. За първи път се появява свидетел, който говори за фалшификацията.

„Аз по убеждения съм националист. За това приех поканата на приятели да присъстваме на учредяването на нова патриотична партия”, разказва Наумов. В уречения ден и час, той и още четирима негови познати са в залата на читалище „Просвета 1911” в град Плиска. Лъгани многократно преди това от патриоти месии, те решават да не се включват лично, а само да наблюдават отстрани.


Да припомним, че по това време инициаторът за създаването на новата партия Костадин Костадинов вече има слава на политически хамелеон. Напуснал ВМРО, след като не се осъществява мечтата му да стане председател, Костадинов преминава през „Атака” и НФСБ, където амбициите му за вожд също бързо са попарени. През ноември 2013 г. той е сред хората направили опит да създадат първата крайнодясна партия в България, начело с организатора на Луковмарш Симеон Костадинов. След като профашистката формация е порязана от съда, Копейкин решава да си създаде своя. Така се стига и до насрочване на учредително събрание на 2 август 2014 г. в читалището на град Плиска. По закон, за да бъде създадена нова партия са нужни поне 500 човека. Важно изискване, което Костадинов така и не успява да изпълни.


„В залата имаше 68 човека, включително аз и моите приятели, които гледахме отстрани. Останалите до нужните 500 са добавени в последствие с фалшификация, без те дори да подозират за това. Дори и да се бяха дошли необходимите хора, залата не може да побере повече от 120 човека. След като Костадинов видя, че нещата не са наред, излезе на вън. Там имаше два автобуса с туристи, който отиваха към Плиска. Приближи до групата и ги накара да се снимат. Явно са му трябвали кадри колко много хора са били на събранието”, разказва за порочното зачатие на „Възраждане” инж. Наум Наумов.
Докато присъстват на бутафорната сценка, Наумов и приятелите му се шегуват, че няма достатъчно хора и учредяването ще се провали. Да, ама не. За тяхно изумление, няколко месеца по-късно разбират, че всичко в читалището на град Плиска и минало по ноти и партията е регистрирана. Междувременно Костадин Костадинов започва да трупа популярност в родната си Варна. По спомени на хора от града, по това време „Възраждане” няма финансови проблеми, макар да не е ясно от къде идват парите. Костадинов с различни скандали и клоунади успява да си осигури медийно внимание.


В интервюто си инж. Наум Наумов повдига завесата и по тази тема. Той разказва за срещи на Костя Копейкин с небезизвестния варненски олигарх Даниел Славов-Дънката, както и с Борислав Гуцанов, който днес е депутат от БСП и е един от най-доверените хора на Корнелия Нинова.
„За никого във Варна не е тайна, че финансирането на Костадин Костадинов, благодарение на което създаде „Възраждане”, идва от Дидо Дънката и други познайници с тъмно минало”, разказва Наумов.
Малко след като разбира, че „Възраждане” е регистрирана, Наум Наумов започва да разказва публично за видяното от него на т.нар. учредително събрание, но ДАНС или прокуратурата не го е потърсил за информация или свидетелски показания. Властите не си правят труда да го разпита дори и през 2020 г., шест години по-късно, когато Софийската градска прокуратура внесе в съда искова молба за заличаване на партия „Възраждане”. Тогава от прокуратурата също изведнъж откриха, че на учредителното събрание не са присъствали необходимите 500 човека. В нарочно съобщение от прокуратурата се похвалиха с разкрити смущаващи фалшификации около проведеното на 2 август събрание. Проверката им показала, че от общо 580 човека уж положили подписи при учредяването, 86 на същата дата са били в чужбина, други 120 разказали при разпитите, че не са присъствали, а двама са починали месеци преди това. Искът за заличаване на „Възраждане” обаче бе порязан от съда с мотив, че давността отдавна е изтекла данните е трябвало да бъда изнесени много по-рано.


Днес, почти 10 години по-късно, инж. Наум Наумов няма съмнение, че партията на Коста Копейкин не се различава по нищо от останалите български формации, чиито шефове търсят бързо забогатяване от участието си в политиката. И докато Костадин, поне официално, трупа имоти, купени с незнайно какви пари, лице на семейният бизнес става неговият първи братовчед Николай Костадинов. Както си му е реда, брат`чеда също гради политическа кариера. След кметските избори през 2019 г., на който Костя Копейкин с помощта на депутата от БСП Борислав Гуцанов стигна до балотаж във Варна, родственика Николай е назначен за шеф на групата общински съветници на „Възраждане” в морската столица. След пробива на национално ниво за кратко е и депутат, но на месните избори миналата година отново става съветник. Паралелно с политическата си кариера, Николай Костадинов започва и мощен бизнес. По една случайност, неговият старт започва с възхода на „Възраждане”. Николай сам се хвали, че фирмите му имат милиони левове годишен оборот. Основният му бизнес е с кафе автомати.


„Николай Костадинов е пример как се правят пари от политиката. Още щом стана съветник, фирмата му успя да постави автомати във всички държавни и общински сгради във Варна. Нито един от тях няма фискален автомат и връзка с НАП, макар това да е задължително, но властите се правят на разсеяни+, разказва в интервюто си инж. Наумов.


Явно главоломно разрасналия се бизнес на братовчеда Николай Костадинов не е съвсем без проблеми. През 2022 г. неизвестни забиха кирка в капака на колата му. Прийом, който често се използва от хора в подземния свят, за да бъде даден знак. От снимката, която роднината на Коста Копейкин публикува във Фейсбук стана ясно, че макар и на думи да е върл русофил, босът на кафе автоматите не кара „Москвич”, а е избрал омразната западна марка „Мерцедес”. И то S-класа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече