Спрягат Екатерина Захариева
за конституционен съдия

0

Борисов умува между нея и Радомир Чолаков, „Промяната” в паника – нямат хора

Мюре за проверка на общественото мнение. Това прави Бойко Борисов в момента, лансирайки името на Десислава Атанасова за конституционен съдия, научи „Уикенд”. Готвеното й назначение в съда изобщо не било така сигурно, както се говореше преди три седмици в кулоарите на парламента, тъй като юристката била спомената само за сондаж на мнения. ГЕРБ и изобщо властта имат сериозен проблем с качествените юристи в събранието, а единственият конституционалист в сглобката в момента е правосъдният министър Атанас Славов.

Номинациите на депутатите за попълване на състава на Конституционния съд трябва да приключи на 11 януари. Името на Атанасова се завъртя из медиите като бъдеща номинация на ГЕРБ и почти сигурен нов магистрат в най-върховния съд на държавата, въпреки че тя е била само юрист на болницата в Алфатар, а в съд не е влизала от 20 години. В типичния си стил Борисов пуснал слуха за председателя на групата на ГЕРБ из медиите, за да сондира общественото мнение дали подобно назначение би било изобщо прието от нацията. Всъщност, имената, които се въртели из кулоарите на ГЕРБ за по-сигурни бъдещи съдии са на бившия министър Екатерина Захариева и на юриста Радомир Чолаков, научи „Уикенд”.


Две места са нужни да се заемат в КС от депутатската квота, и то бързо, тъй като управляващите били в паника заради ветото върху новата конституция, което обеща да наложи президента Радев и заплахата, че ще даде текстовете на съда. В момента президентската квота в КС надделява и там съдии са отявлени привърженици на държавния глава като Янаки Стоилов и Атанас Семов, а останалите от квотата на президента са Филип Димитров и Мариана Финкова. На този фон парламентът има само двама съдии и бързо трябвало да се заемат овакантените постове, за да може магистратите да решат благосклонно за сглобката сагата с новата конституция, разказаха депутати. В десницата също бързат да попълнят квотите и на този етап се завъртя името на ген. Атанас Атанасов, който не отрече, че има индикации за номинирането му, но призна, че не би се чувствал на мястото си в съда.


Спрегнало се и името на правосъдния министър, който остро отрече да има нещо общо с подобни намерения и обяви, че няма да напуска поста си. Проф. Екатерина Михайлова, позната като Класната по времето на Иван Костов, също била оглеждана от ДБ за съдия, а от „Продължаваме Промяната” се видели в чудо, защото нито един от техните юристи и в събранието, и извън него, не покривал изискванията за 15-годишен юридически стаж, за да бъде номиниран и оставали с пръст в уста без кандидатури.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече