Последният партизанин умря на 102 години

0

Последният оцелял партизанин в България издъхна в първия ден на новата 2024 година. Полковник Николай Георгиев-Шмайзера, роден през далечната 1922 г., е починал в първите часове на 1 януари, научи Lupa.bg от неговите потомци. На 25 ноември 2023-а той отбеляза достолепните 101 години и прекрачи в 102-ата си.

Николай Георгиев беше единственият останал жив български партизанин, участник в антифашистката борба и във Втората световна война.

В Ямболския партизански отряд е посрещнат като „Радецки“ и веднага е кръстен Шмайзера. Датата на „покръстването“ е 15 юли 1944 г. С това име е доброволец в Първа гвардейска дружина на Сливенския полк в Отечествената война. Офицерства близо 25 години. Шмайзера бе и най-дългогодишния член на БКП/БСП – той членуваше цели 81 години в партията, до последно. Не пропускаше ден, без да отвори любимия си вестник „Дума“.

Шмайзера е роден на 25 ноември 1922 г. Казва, че родното му място е с. Тенево, Ямболско. Само че тогава и до 1934 г. то е с. Фъндъклий, после става с. Тервел и от 1950 г. взима името на партизанина Кольо Тенев (Равашолата). „Голямо, хубаво село, на 20 км от Ямбол, селище с училище, читалище, където завърших основното си образование и живях до 15-годишен“, разказваше приживе партизанина. После става обущарски работник в Ямбол, завършва занаятчийско вечерно училище, а гимназия – като частен ученик. За около година и половина се завръща в Тенево. А от началото на септември 1942 г. е войник в 29-и пехотен Ямболски полк. Близо две години служи и обмисля решението си да се присъедини към партизанските отряди. 

От Отечествената война Шмайзера се завръща като кавалер на Орден за храброст за боевете при Драва. И пак се захваща с обущарския занаят. Но вече е и инструктор на Околийския комитет на партията в Ямбол. Става и кмет на родното си село. Докато в средата на 1947 г. е включен в група специално подбрани младежи за обучение като танкисти в новата комунистическа армия. Шмайзера е включен във втория пореден випуск на Народното военно училище „Васил Левски“ в София. През 1952-1957 г. завършва пълния курс на Техническата военна академия. 

Николай Георгиев завършва армейския си път на 25 ноември 1967 г., на 45-годишна възраст. От тогава до днес беше пенсионер.

Поклонението е днес, 5 януари, от 15,30 ч.  в църквата на Централните софийски гробища.

Шмайзера бе активен до последно

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече