Братя Бобокови на нож със сглобката

0

Пламен и Атанас Бобокови са развалили отношенията си с „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, научи „Филтър“ от техни бизнес партньори. Те бяха особено близки допреди година, когато двете формации още бяха основни опоненти на ГЕРБ. Според Бобокови всичките им проблеми с правосъдието били дошли от Бойко Борисов. Нещо повече – братята са едни от тайните спонсори на жълтопаветните партии по време на няколко парламентарни вота.

Широката публика, която следи събитията, си спомня как по-активният от двамата бизнесмени с политически амбиции – Пламен Бобоков, се срещаше с Христо Иванов в джипа му до парламента. Тогава самият Иванов неловко се оправда пред журналистите, че водел разговори за културни проекти с олигарха. Впрочем по културните проекти на Бобокови трябва да питаме съпругата му Христина Бобокова, която не само се сдоби с образование на изкуствоведка, но и домъкна в Националната ни галерия онзи потрес Ода Жон. Двете са в дъното на скандалната изложба, наречена от одиозния бивш министър Боил Банов пърформанс, по време на която Гого Лозанов и други интелектуалци папкаха салами и сирена.

Междувременно Пламен Бобоков откровено и открито симпатизираше на Кирил Петков и Асен Василев. Сега не можел да си намери място от яд и споделял навсякъде разочарованието си от тях заради сглобката с ГЕРБ и ДПС.

В същото време Бобокови все повече се сближавали с президента Румен Радев и по-точно с хората от администрацията му като Пламен Узунов и Николай Копринков, които играят ролята на кукловоди на „Дондуков“2. Бобоков и Узунов дори бяха обвиняеми за търговия с влияние, но прокуратурата прекрати делото срещу тях и то не влезе в съда.

В края на 2023 година правителството на сглобката подготви директен удар срещу основния бизнес на Бобокови с производството и рециклирането на батерии, в който двамата русенци доминираха повече от 20 години. Кабинетът на Николай Денков даде зелена улица белгийските им конкуренти „Авеста Батери“ да инвестират над 1 милиард евро в три проекта у нас, които пряко засягат бизнеса на Бобокови. Така в кратки срокове ще имат завод за производство на батерии в Стара Загора, научноизследователски център в Пловдив, а в област Бургас ще се добиват материали за производството. Очаква се заводът да заработи до 3 години. Това ще е най-голямата инвестиция у нас в този сектор, а заслугата е на Министерството на иновациите и растежа.

Точно покрай бизнеса си с батерии бяха арестувани Пламен и Атанас Бобокови през 2019 година. Те, заедно с други бизнесмени и бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков, са подсъдими по т.нар. дело „Боклукгейт“. Мащабно разследване с международно участие показа, че индустриални опасни отпадъци от производството на „Монбат“ са продавани по документи на фиктивни фирми, които уж трябвало да ги унищожат. Всъщност отпадъците били заравяни в земята на различни места в страната в разрез със закона и с всякакви екологични норми. Тогава от държавното обвинение посочиха, че това е бил по-евтиният вариант за унищожаване на отпадъците, вместо да се изнасят в чужбина за безопасна преработка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече