Българите ще работят до гроб с постепенното увеличаване на възрастта за пенсия

0

Българите ще работят почти до гроб с постепенното увеличаване на пенсионната възраст. Идеята е и мъже, и жени да се пенсионират на 65 години, а в средната възраст, на която умират мъжете у нас е 68 години, а жените живеят средно до 74 години.

Уcлoвията зa пeнcиoниpaнe през 2024 г. ca 62 гoдини и 2 мeceцa нaвъpшeнa възpacт и 36 гoдини и 6 мeceцa ocигypитeлeн cтaж зa жeнитe и 64 гoдини и 7 мeceцa нaвъpшeнa възpacт и 39 гoдини и 6 мeceцa cтaж зa мъжeтe. През следващите години изискваните стаж и възраст ще нарастват.

“Лицата, които не отговарят на горните условия, през 2024 г. придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършване на 67 години за жените и мъжете, ако имат най-малко 15 години действителен осигурителен стаж”, обясняват от НОИ. Тоест пенсионната възраст и средната за смъртност се доближават все повече.

За хората, работещи при тежки, вредни или специфични условия на труд, също има увеличаване на възрастта за получаване на пенсия за стаж и възраст. Условията през 2024 г. за придобиване право на пенсия за стаж и възраст при условията на първа категория труд за жените са 10 години стаж от първа категория труд, навършени 50 години и 8 месеца и сбор от осигурителен стаж и възраст 94.

Условията за мъжете са 10 години стаж от първа категория труд, възраст 54 години и 2 месеца и сбор от стаж и възраст 100. Спрямо 2023 г. възрастта за жените се покачва с четири месеца, за мъжете с два месеца, а останалите условия не се променят.

За работещите при условията на втора категория труд, условията за придобиване право на пенсия за стаж и възраст, на които трябва да отговарят жените, са 15 години стаж при условията на втора категория труд, навършени 55 години и 8 месеца и сбор от стаж и възраст 94. Условията за мъжете са 15 години стаж от втора категория труд, възраст 59 години и 2 месеца и сбор от стаж и възраст 100. Спрямо 2023 г. възрастта за жените нараства с четири месеца, а за мъжете – с два месеца.

За военнослужещите, държавните служители по Закона за МВР и други специални ведомства от 1 януари 2024 г. възрастта нараства и за двата пола с два месеца. Условията, на които трябва да отговарят за придобиване на право на пенсия за стаж и възраст, са навършени 54 години и 2 месеца и общ осигурителен стаж 27 години, “от които две трети трябва да са действително изслужени като военнослужещи или като държавни служители в специалните ведомства”.

През 2024 г. се увеличава и възрастта на учителите за придобиване право на пенсия за стаж и възраст за ранно пенсиониране от Учителския пенсионен фонд. За жените възрастта нараства с два месеца, а за мъжете с един. Изискваният учителски стаж не се увеличава, подчертават от НОИ. Жените учители придобиват право на ранна пенсия за стаж и възраст при навършени 59 години и 2 месеца и 25 години и 8 месеца учителски стаж, а за мъжете изискването е 61 години и 7 месеца и 30 години и 8 месеца учителски стаж.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече