Асен Василев e новият фаворит на Борисов

0

Настоящият министър на финансите Асен Василев, който няколко години бе тандем с Кирил Петков, вече е в нова политическа конфигурация. Изненадващо за мнозина той е настоящият фаворит на Бойко Борисов, с когото навремето бяха яростни критици, но днес показват единомислие в множество аспекти.

Тъкмо Василев ще бъде вицепремиер в правителството, подкрепено от ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“, след ротацията, която трябва да се случи между 5 и 10 март. Такава хипотеза изрази и председателят на парламента Росен Желязков от ГЕРБ по време на посещението си в Индия и Виетнам.

Слухът бе коментиран и от настоящия министър-председател Николай Денков, който публично заяви, че би се радвал сегашният финансов министър да заеме важния пост. Мнозина допуснаха, че изказването е куртоазно, но то звучеше като примирение пред вече взето решение. Самият Денков най-вероятно ще стане министър на образованието след ротацията на 5 март.

ГЕРБ разчита новото правителство да бъде избрано с нейния първи мандат. Отношението на Борисов към министъра на финансите минава през множество перипетии през последните години. Когато на политическия небосклон изгрява двойката Асен Василев – Кирил Петков, харвардските възпитаници са непримири опоненти на Борисов, когото винят за всички грехове на дотогавашното управление. С течение на времето позициите на Василев и Борисов се доближават двамата стигат до консенсусни решения по множество въпроси.

В същото време тандемът Василев-Петков започва да се пропуква, а финансовият министър все по-често се дистанцира от експанзивните и не особено задълбочени идеи на Кирил Петков за развитието на България. Финансовият министър освен това от дълго време се дразнел от близостта на своя приятел и политически съратник с Лена Бориславова. Василев негодувал най-вече от доминантното влияние на напористата юристка над Кирил Петков, смятайки, че политическият й капацитет е твърде ограничен.

Сближаването на позициите на Борисов и Василев има и публични проявление. „Асен Василев пръв влезе в моя кабинет, така че ще ни върви на пари“, обяви пред журналистите в парламента лидерът на ГЕРБ на 20 декември миналата година, след като бе попитан дали все така е „най-добрият приятел“ на финаннсовия министър. Борисов похвали новия си партньор за Бюджет 2024 и за отказа от руски патрол, пише „Филтър“.

Василев пък индиректно зае страната на Бойко и ДПС по сюжета с директора на „Пирогов“ Валентин Димитров, който бе атакуван от здравния министър проф. Хинко Хинков, но защитен от ГЕРБ и ДПС. Борисов единствен публично не възрази срещу намерението на министъра на финансите да се продават земи от Държавния поземлен фонд. Двамата вече постигали разбирателство по толкова много въпроси, че за период от време Борисов обмислял да предложи новия си фаворит за премиер след ротацията. Преценил обаче, че това ще бъде лош знак към електората на партията, и затова се стигнало до приемливото за двете страни решение Габриел да е министър-председател, а Василев – вицепремиер.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече