Княгиня Мария Луиза чукна 91 години

0

На 13 януари княгиня Мария Луиза празнува своя рожден ден – днес тя навършва 91 години. Родена е през 1933 г.  в София като първото дете на цар Борис III. 

Празникът тя ще отбележи в Америка с голямото си семейство. Тя има четири деца, 11 внуци и две правнучета. Миналия януари сестрата на цар Симеон II посрещна 90-ата си годишнина в България.

Тогава стотици изпълниха столичния храм-паметник „Св. Александър Невски“ за благодарствен молебен.

Кръстена е по православен обред от Софийския митрополит Стефан, бъдещ екзарх на Българската православна църква, с името „Мария Луиза“ в чест на покойната ѝ баба и първа българска княгиня на Третата българска държава Мария Луиза, княгиня на Парма и Пиаченца. Неин кръстник е държавникът Александър Малинов, тогава председател на Народното събрание.

Началното си образование получава в двореца, като е записана за редовна ученичка в Началното училище „Неофит Рилски“ в София. Преждевременната кончина на баща ѝ на 28 август 1943 г. е съкрушителен удар за нея. След проведения на 8 септември 1946 г. референдум за обявяване на България за република, на 16 септември Мария Луиза напуска България заедно с майка си царица Йоанна и брат си Симеон II. 

Живее в Александрия, Египет, където в изгнание се намират дядо ѝ и баба ѝ по майчина линия Виктор Емануил III и Елена Черногорска. Учи в училището „Свето сърце“, обгрижвано от ирландски монахини. През 1951 г. се установява със семейство си в Мадрид, Испания. Учи в Училището за милосърдни сестри, което завършва с отличие.

През 1957 г. се омъжва за Карл Владимир, княз фон Лайнинген (1928-1990), потомък на кралица Виктория и на царя освободител Александър II. През 1958 г. двамата се установяват в Торонто, Канада. От брака им се раждат две момчета. Развеждат се на 4 декември 1968 г.

На 16 ноември 1969 г. Мария Луиза се омъжва за Бронислав Хробок, син на полковник от полската армия. От брака им се раждат син и дъщеря. Понастоящем Мария Луиза живее със семейството си в град Мадисън, щат Ню Джърси, САЩ.

В чужбина (първо в Канада и после в САЩ) тя е силно ангажирана и посветена на българската кауза. Посещава организирани от българската емиграция събития и благотворителни инициативи.

Мария Луиза е първият член на Царското семейство, който се завръща в България през 1991 г. Придружава и майка си при последното ѝ посещение в България през 1993 г., когато са 50 години от кончината на цар Борис III. С нейна помощ са подкрепени множество домове за деца без родители, старопиталища и болници.

През 1999 г. е избрана за член на борда на Американския университет в България в Благоевград, а на 3 май 2012 г. е провъзгласена на официална академична церемония за почетен доктор по хуманитарни науки на университета. Остава член на борда до май 2023 г., когато на нейно име е учредена награда и тя е първият ѝ носител. Наградата ще се връчва на личности, допринесли за развитието и популяризиране на Американския университет по света.

През септември 2015 г. брат ѝ Симеон II с нарочен указ я прави „Княгиня фон Кохари“; титлата се прехвърля ѝ на децата ѝ от втория ѝ брак.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече