Война кой да е шеф на парламента (Никола Минчев се изпокарал с Кирил Петков, изнудва го за поста)

0

Росен Желязков си отива от Народното събрание след рокадата, слух назначи ген. Атанасов

Вътрешни избори ще решат в дясно кой да бъде издигнат за председател на парламента от квотата на ПП-ДБ след рокадата на 6 март. За това разказаха десни депутати пред „Уикенд”, силно недоволни, че се е стигнало отново до подобен казус с разцепление между двете партии в коалицията.

Според договорката от лятото между ГЕРБ и десните, след ротацията председателят на събранието Росен Желязков трябваше да бъде сменен от предшественика си от „Продължаваме промяната” Никола Минчев. Той обаче жестоко се изпокарал със съпредседателя на партията Кирил Петков, тъй като последният го излъгал, че позицията му е сигурна. Сериозен слух в парламента обаче разтръби, че постът ще се заеме от депутата от ДБ ген. Атанас Атанасов. Той имал амбиции за креслото, след като категорично обяви, че не иска да бъде номиниран за конституционен съдия, а измамата зад гърба му накарала Минчев да стане словоохотлив по медиите и именно той принудил с изказванията си Петков, Иванов и Атанасов да обявят, че ще се проведат вътрешни избори в структурите кой от двамата да оглави парламента.


Вотът няма да е скоро, а вероятно след около месец, научи още „Уикенд”. Никола Минчев не можел да прости предателството и отсега започнал да агитира именно той да е излъчен от парламентарната група на ПП-ДБ като бъдещ началник. Атанасов пък от дълго време милее да стане ръководител на Народното събрание, като е сигурен, че въпреки деветимата депутати от ДБ в коалицията, изборът му ще е подкрепен от десните структури в страната. Мнозина от десницата предпочитали младия Никола Минчев да застане отново начело на парламента, во по партийна повеля щели да изберат „своя” кандидат ген. Атанасов.


От ПП също са раздвоени, тъй като половината от депутатите на Кирил Петков и Асен Василев били в шок, че ще трябва да отстъпят най-високия пост в държавата на миниатюрния коалиционен партньор, въпреки че „им се полагало по споразумението“ да имат свой човек в лицето на Никола Минчев. Със схемите си Петков, който според мнозина бил договорил поста да мине в ръцете на ген. Атанасов, партията се превръща в гнездо на оси, тъй като мнозина ще се съобразят с повелята на ръководството, ала други нямало да гласуват както им се нареди отгоре и ще има недоволство и в групата на ПП. От „Промяната” няма да препитват структурите си както десните за мнение по темата, тъй като има опасност именно от открити брожения и скандали по места за лоялността на ПП към най-верните си членове.


ГЕРБ вече обявиха чрез лидера си Бойко Борисов, че ще дадат подкрепата си от 69 депутата на когото и да издигне дясната коалиция и уж темата им е безразлична. Всъщност, депутати от партията разкриха пред „Уикенд”, че всяка проява на раздор и безсилие в партньорите им ги забавлява безкрайно и „било време хората да видят какви непочтени хора са начело на управлението и ги търпим”.


А какво ще се случи с Росен Желязков?! О, хич не го мислете! Усилено се говори, че вече е уредено той да стане част от един от регулаторите, които властта трябва да попълни с минимум 80 души заради овакантените места и изтеклите мандати. Смята се, че бившият главен секретар на Министерски съвет и доскорошен шеф на парламента ще заеме кресло в Комисията за защита на конкуренцията. Това ще е втори опит Желязков да стане част от регулатора, след като през 2016 г. той бе фаворит за управляващ, но категорично отказа поста.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече