Свирепа битка за Конституционния съд

0

ПП залагат на бившия съдия Беазелов, в ГЕРБ умуват между трима

Свирепа битка кипи в момента между трима титани на правото кой от тях да попълни парламентарната квота в Конституционния съд. Известно е, че ще се освободят две места, а според договорките едното ще е излъчено от Промяната, а другото се пада на ГЕРБ.

Очаква се ПП да заложи на бившия съдия от Върховния касационен съд Борислав Белазелков, който има безспорна репутация сред колегите си. Професионалният му опит също предполага да заеме място в този най-висш орган в държавата. Затова пък битката в ГЕРБ ще е кървава. Според близки до ГЕРБ с най-големи шансове за номинация в партията е шефката на парламентарната група Десислава Атанасова.


Друга персона, която мечтае за Конституционния съд е Екатерина Захариева. От биографията й личи, че и тя като номенклатурчиците в някогашната БКП е готова за всеки пост – била е вицепремиер, и последователно министър на строителството, правосъдието, а след това и на външните работи. Наистина главоломна кариера за юрист, който дълги години се препитава като служебен адвокат. През 2001-2003 г. Екатерина Захариева заедно със свой колега седи с часове на пейките в Съдебната палата в столицата в очакване да бъдат наети като служебни адвокати. Така или иначе никой процес не може да започне без защитник и съдиите често прибягват до услугите им. „Изкарваха добри пари – припомнят си отлично запознати с тарифите. –  Дори когато по едно време Захариева изчезна, се чудехме защо се е махнала от тази работа, която носи сигурен доход. Свърши заседанието и служебните адвокати се нареждат за хонорара в касата. Плаща им държавата, при това на секундата, не чакат клиентът да благоволи да отвори портмонето. А и участието в тези дела не е свързано с кой знае какво напрежение или пък огромна отговорности към този, когото защитават”.


Завършилата право в Пловдив госпожа, за която се твърди, че била племенница на Екатерина Михайлова от ДСБ, наистина само за броени години прави шеметна кариера. Зад този главоломен успех, запознати казват, че стои приятелството на съпруга й арх. Ангел Захариев с президента Росен Плевнелиев.


Захариева обаче избира още по-сигурна държавна работа – през 2003 г. става юрисконсулт в министерството на екологията, което по онова време се ръководи от Джевджет Чакъров. Дори след 4 години е повишена в шеф на дирекция „Правно-нормативно и административно обслужване”.


Само две години по-късно обаче, през 2009 г. тя рязко сменя посоката и става зам.-министър на регионалното развитие и строителството. Ведомството тогава се оглавява от Росен Плевнелиев, който е от най-близките приятели на съпруга й арх. Ангел Захариев. През 2012 г. Екатерина Захариева е вече Главен секретар на президентството. На следващата година е вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройство в служебното правителство на Марин Райков. След това президентът Плевнелиев я прави началник на кабинета си. През 2014 г. е  отново вицепремиер и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране в служебното правителство на Георги Близнашки. Следва нова преориентация – от 2015 г. до 2017 г. ръководи правосъдието, а след това е вицепремиер и шеф на българската дипломация. Безспорно, универсален талант, експерт по всичко – от строителство до външни работи, от регионално развитие до правосъдна реформа. Резултатите се виждат.


Семейството й обаче крие скелет в гардероба. Съпругът на юристката –  й арх. Ангел Захариев беше мераклия да застрои плажа Алепу. Неговото архитектурно бюро измайстори скандалния строеж на подпорна стена-хотел на едно от най-красивите места по Черноморието – т.нар. шофьорски плаж. В началото твърденията бяха, че уж се прави подпорна стена за някакво несъществуващо свлачище. После се оказа, че има хотелска част и накрая след бурни протести, това безумие се спря. Пиарите на Захариева пък отрекоха тя да е използвала служебното си положение. Едва ли някой се е съмнявал.


Третият кандидат, който току-виж отвее двете дами и се намести в Конституционния съд, е Радомир Чолаков. Дребничкият на ръст юрист има добро образование, получено в Софийския университет, а също и във Виенския. Биографията му също не започва от влизането му в парламента. При това контактите му са на най-различни нива – като се започне от приятелството му с пловдивския владика Николай и се стигне до журналистическото съсловие. Дълги години Чолаков се подвизава в полето на медийното право, но след оттеглянето на ВАЦ от България, той става изпълнителен директор на „Каолин”. При това зад гърба си има и научен труд, който засяга медийното право. В парламента той бързо се наложи като юрист от първите редици на ГЕРБ. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече